Mladi menjaju Vojvodinu (VIDEO)

0
2194

Mladi u Vojvodini su ozbiljno shvatili ono – na mladima svet ostaje – i više ne žele da budu samo ispomoć gradskim ili opštinskim organizacijama u Pokretu SNAGA SRBIJE- BK. I to su dokazali već na skupovima u Subotici i Novom Sadu, a ovih dana održavaju i svoju izbornu skupštinu Kluba mladih u Zrenjaninu.

U Subotici bila je puna sala, čak više nego kada se birao Gradski odbor, jer Subotičani su mudro rezonovali, pa su pozvali ne samo mlade iz svog okruga, već i susednih. Bili su tu mladi iz Bačke Topole, Lovćenca. Malog Iđoša, Kule, Feketića, Odžaka, Novog Bečeja i,naravno iz svih subotičkih mesnih zajednica.

Cilj im je bio da pokrenu incijativu da se ubrza izbor Kluba mladih na nivou Pokrajine. Jer, Subotičani su kompletirali sve organe PSS- BK i oblike organizovanja, pošto su održali skupštine Gradskog odbora, Saveta ženai Kluba mladih,a i u skoro svim mesnim zajednicama. – prvi u Srbiji.

Istog dana je i zamenik predsednika PSS- BK Dragomira Karić obišao dva gazdinstva – jedno hrvatske,a drugo bunjevače porodice. I tamo su i mladi,a ne samo njihovi roditelji nosioci posla na farmama – goveda i konja.Problem im je zajednički,.što je očigledan nonsec, jer se državna zemlja izdaje u zakup na godinu dana individualnim gazdinstva, što je očigledno nepovoljno po njih, jer samim tim nemaju sigurnost u razvoju svojih farmi.

Nekoliko dana posle Subotičana održan je i skup mladih iz Novog Sada i okolnih gradova. Bili su skoro iz svih mesta Južno-bačkog okruga, a kako se očekuje da pre kraja maja održi i izborni skup mladih Srednje banatskog okruga Zrenjaninu, a to znači i iz Žitišta, Crnje i Sečnja, jer su iz Novog Bečeja već bili u Subotici, ostaje još samo da se delegiraju mladi iz Severno i južnog Banata, pa će mladi Vojvodine obnoviti svoju organizaciju u Vojvodini, koju su bili formirali 2009. godine.

Njihove ideje su da se aktivnu uključe u rad PSS- BK, ali i da budu inicijatori da se oragnizuju posebni lokalni skupovi mladih poljoprivrednika u proizvodnji raznih kultura, ali i da pokažu svoje uspehe u farmama ovaca, koza, goveda i konja.

Njihov cilj je da menjaju Vojvodinu i da stvore organizacije koje će pokazati da je moguće udruživanje malih poljoprivrednika na osnovama zadrugarstva koje će se menjati u smislu da to budu istovremeno i akcionarstva društva, koja kada se udruže mogu da očuvaju svoj idenetitet i interes u odnosu na krupne zemljoposednike, koji, za razliku od maloposednika mogu da uzmu zemlju u arendu i na više godine, pa čak neki strani i na 30 godina!

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime