Mi smo aktivna i jaka politička stranka / PSS-BK o promeni Zakona o političkim strankama

0
3135

Pokret SNAGA SRBIJE – Bogoljub Karić o promeni Zakona o političkim strankama

Do kraja maja održaćemo Izborne skupštine pokrajinske organizacije za AP Vojvodinu i AP Kosovo i Metohiju, dok ćemo 16. juna organizovati Izbornu skupštinu na nivou celog Pokreta, kazala je Persa Minjović, predsednica IO GO PSS- BK

Ministar državne uprave i lokane samouprave Branko Ružić predstavio je na skupu u Palati Srbija Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o političkim strankama.

Naglasio je da je cilj da se dosegnu najviši međunarodni standardi u toj oblasti.

– Ove izmene se odnose na primenu zakonom utvrđene obaveze organa da po službenoj dužnosti besplatno razmenjuju, obrađuju i pribavljaju podatke o činjenicama sadržanim u službenim evidencijama i time ukine obaveza podnošenja određenih dokumenata pri registraciji čime se postupak ubrzava i pojednostavljuje – rekao je ministar.

Time se ukidaju nepotrebni troškovi, što pojeftinjuje osnivanje političke stranke za koju je potrebno skupiti 10.000 potpisa za više od tri miliona dinara.

Novine u Nacrtu zakona se odnose i na regulisanje prestanka rada i brisanja političke stranke iz registra. To će se vršiti u uslovima koji ukazuju na neaktivnost stranke poput neobavljanja aktivnosti u skladu sa zakonom, programom ili statutom ili ukoliko ne učestvuje na izborima više od osam godina, odnosno dva izborna ciklusa. Takođe, politička stranka će biti izbrisana ako se najveće stranačko telo ne sastaje u rokovima dvostruko dužim od prevrđenih statutom i ako u roku od godinu dana od isteka mandata nisu izabrani novi organi političke stranke.

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici Pokreta SNAGA SRBIJE – Bogoljub Karić.

– Kada se radi o političkoj aktivnosti Pokreta SNAGA SRBIJE – Bogoljub Karić mi ne potpadamo pod taj deo izmena i dopuna zakona u smislu nekih sankcionisanja s obzirom na to da smo aktivna politička stranka. To smo bili i tokom 12 godina izgnanstva našeg lidera Bogoljuba Karića. Uspeli smo da se preregistrujemo u skladu sa zakonom i da svi organi uspešno rade. Do kraja maja održaćemo Izbornu skupštinu pokrajinske organizacije za AP Vojvodinu i Izbornu skupštinu pokrajinske organizacije za AP Kosovo i Metohiju, dok ćemo 16. juna organizovati Izbornu skupštinu na nivou celog Pokreta – kazala je Persa Minjović, predsednica Izvršnog odbora Glavnog odbora Pokreta SNAGA SRBIJE – BK.

Profesor Fakulteta političkih nauka Milan Jovanović podsetio je da se dogodine navršavaju tri decenije od redemokratizacije Srbije i da je aktuelni zakon donet 2009, te da su tokom godina uočene dve grupe problema pri njegovoj primeni:

– Prva grupa su pitanja tehničkog karaktera i tiču se rokova u postupku osnivanja stranaka. Drugi krug problema je vezan za stranke nacionalnih manjina. Broj stranaka upisanih u registar kao stranke nacionalnih manjina upućuje na zaključak da ima indicija za sumnju u zloupotrebu ovog instituta. Od 119 stranaka upisanih u registar 72 su registrovane kao stranke nacionalnih manjina, od koji su tri brisane iz registra – objasnio je Jovanović.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime