Ми смо активна и јака политичка странка / ПСС-БК о промени Закона о политичким странкама

0
3136

Покрет СНАГА СРБИЈЕ – Богољуб Карић о промени Закона о политичким странкама

До краја маја одржаћемо Изборне скупштине покрајинске организације за АП Војводину и АП Косово и Метохију, док ћемо 16. јуна организовати Изборну скупштину на нивоу целог Покрета, казала је Перса Мињовић, председница ИО ГО ПСС- БК

Министар државне управе и локане самоуправе Бранко Ружић представио је на скупу у Палати Србија Нацрт закона о изменама и допунама Закона о политичким странкама.

Нагласио је да је циљ да се досегну највиши међународни стандарди у тој области.

– Ове измене се односе на примену законом утврђене обавезе органа да по службеној дужности бесплатно размењују, обрађују и прибављају податке о чињеницама садржаним у службеним евиденцијама и тиме укине обавеза подношења одређених докумената при регистрацији чиме се поступак убрзава и поједностављује – рекао је министар.

Тиме се укидају непотребни трошкови, што појефтињује оснивање политичке странке за коју је потребно скупити 10.000 потписа за више од три милиона динара.

Новине у Нацрту закона се односе и на регулисање престанка рада и брисања политичке странке из регистра. То ће се вршити у условима који указују на неактивност странке попут необављања активности у складу са законом, програмом или статутом или уколико не учествује на изборима више од осам година, односно два изборна циклуса. Такође, политичка странка ће бити избрисана ако се највеће страначко тело не састаје у роковима двоструко дужим од преврђених статутом и ако у року од годину дана од истека мандата нису изабрани нови органи политичке странке.

Округлом столу присуствовали су представници Покрета СНАГА СРБИЈЕ – Богољуб Карић.

– Када се ради о политичкој активности Покрета СНАГА СРБИЈЕ – Богољуб Карић ми не потпадамо под тај део измена и допуна закона у смислу неких санкционисања с обзиром на то да смо активна политичка странка. То смо били и током 12 година изгнанства нашег лидера Богољуба Карића. Успели смо да се пререгиструјемо у складу са законом и да сви органи успешно раде. До краја маја одржаћемо Изборну скупштину покрајинске организације за АП Војводину и Изборну скупштину покрајинске организације за АП Косово и Метохију, док ћемо 16. јуна организовати Изборну скупштину на нивоу целог Покрета – казала је Перса Мињовић, председница Извршног одбора Главног одбора Покрета СНАГА СРБИЈЕ – БК.

Професор Факултета политичких наука Милан Јовановић подсетио је да се догодине навршавају три деценије од редемократизације Србије и да је актуелни закон донет 2009, те да су током година уочене две групе проблема при његовој примени:

– Прва група су питања техничког карактера и тичу се рокова у поступку оснивања странака. Други круг проблема је везан за странке националних мањина. Број странака уписаних у регистар као странке националних мањина упућује на закључак да има индиција за сумњу у злоупотребу овог института. Од 119 странака уписаних у регистар 72 су регистроване као странке националних мањина, од који су три брисане из регистра – објаснио је Јовановић.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име