Memorijalnim centrom čuvamo sećanje na žrtve Starog sajmišta

0
1955
rpt

Poslanici Narodne skupštine Srbije podržali su Zakon o Memorijalnom centru „Staro sajmište“, čime su stvoreni uslovi za osnivanje ustanove koja će biti posvećena sećanju na žrtve nacističkog logora „Jevrejski logor Zemun“ i „Prihvatni logor Zemun“.

– Nažalost živimo u vremenima kada su na svakom koraku vidljivi sramni pokušaji revizije istorije – od prekrajanja istine o antifašističkoj borbi srpskog naroda koji je zajedno sa vojnicima slavne Crvene armije doneo slobodu svima na Balkanu pa do pokušaja veličanja nacizma i njegovih sluga – poručio je narodni poslanik Dragomir J. Karić.

On je naglasio da je za Srbiju veoma važno da se čuva sećanje na Staro sajmište i da se dostojanstveno obeleži mesto stradanja Srba, Jevreja i Roma:

– Od maja 1942. pa sve do jula 1944. godine u logoru je od 32.000 zatvorenika, uglavnom Srba, najmanje 10.600 ubijeno ili je umrlo od izgladnjavanja i mučenja. Ovo su strašni podaci i od srca podržavam sve što te nevine žrtve odvlači od zaborava. Pre nekoliko dana sam bio u Moskvi u delegaciji koju je predvodila predsednica Skupštine Maja Gojković. Tamo smo razgovarali sa ruskim kolegama, među kojima su bili i predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko i predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin. On je predložio osnivanje Instituta za očuvanje istorijskog pamćenja kako bismo se zajedno izborili protiv revizije uloge sovjetskih i srpskih vojnika u borbi i pobedi u Drugom svetskom ratu, što smo naravno odmah prihvatili.

Karić podseća i na ogromne jevrejske žrtve u logoru.

– Okupatori su 10. maja 1942. Beograd proglasili prvim evropskim gradom koji je „očišćen od Jevreja“. Tog dana je u zloglasnoj „dušegupki“, gasnom kamionu, na putu ka Jajincima ubijena poslednja grupa Jevreja. Za dva meseca je ugušeno oko 7.000 ljudi! To ne sme da se zaboravi nikada!

Memorijalni centar „Staro sajmište“ baviće se prikupljanjem, sređivanjem, čuvanjem, izlaganjem, održavanjem i korišćenjem, istraživanjem i prezentovanjem muzejskih, arhivskih i filmskih dokumenata i predmeta. Kroz obrazovno-vaspitne manifestacije negovaće sećanje na žrtve i logora Zemun, ali i prolaznog logora „Topovske šupe“ na beogradskoj Autokomandi.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime