Карић: Природа нас опомиње, обновљим изворима енергије сачувајмо нашу лепу Србију

0
1984

На седници Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Народне скупштине Србије и на Осмом састанку Парламентарног форума за енергетску политику Србије разматрано је финансирање енергетске транзиције.

Председница Парламентарног форума др Александра Томић истакла је да је енергетска транзиција у Србији део енергетске транзиције у целој Европи и да се спроводи по моделу Немачке, која предњачи у том дуготрајном процесу.

Представница Амбасаде Немачке у Србији Ан-Кристин Пиплица указала је да је енергетска транзиција најважнија политичка, привредна и друштвена тема широм света. Немачка, као индустријска земља, усвојила је климатски пакет којим је предвиђено да до 2038. године потпуно престане са коришћењем угља, а да ће 2050. бити већ климатски неутрална. Пиплица је истакла да сада 40 одсто струје Немачка покрива из обновљивих извора енергије – ветра и сунца, и додала да су на тај начин настала и нова тржишта са новим радним местима и одрживим технологијама.

Међународна експерткиња Соња Ристеска из Агора Енергивенде представила је Студију о управљању ризиком, у којој је назначила механизме за привлачење више инвестиција за употребу обновљивих извора енергије (сунце и ветар) у Србији и осталим земљама југоисточне Европе.

Искуства и добре праксе представили су чланица Европског парламента испред Посланичке групе Зелени Виола фон Крамон-Таубдел и представник Савезног удружења немачке индустрије др Еберхард Фон Ротенберг.

У расправи, коју је модерирала председница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Снежана Б. Петровић, учествовала је државна секретарка у Министарству рударства и енергетике Мирјана Филиповић и председник Савета Агенције за енергетику Републике Србије Дејан Поповић. Присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора Момо Чолаковић, др Александра Томић, Маја Мачужић, Зоран Бојанић, Снежана Р. Петровић, Наташа Ст. Јовановић, Ана Чарапић, Драгана Костић и Снежана Пауновић.

Народни посланик Драгомир Ј. Карић је истакао да је веома важно да Србија што више користи обновљиве изворе енергије и да се сви укључе максимално у тај процес.

– Природа нас све више опомиње да погрешно радимо и да морамо што пре да се мењамо. Србија има одличне предуслове за коришћење обновљивих извора енергије, на томе је почело да се ради, али мора много више. Од водећих светских земаља у том погледу можемо много да научимо и да добије праве смернице, а огромна искуства Немачке су нам од велике користи. На нама је да ухватимо корак и да сачувамо планету и нашу лепу Србију од даљих загађења за добробит наших покољења – поручио је народни посланик Драгомир Ј. Карић.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име