Karić: Priroda nas opominje, obnovljim izvorima energije sačuvajmo našu lepu Srbiju

0
1874

Na sednici Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Narodne skupštine Srbije i na Osmom sastanku Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije razmatrano je finansiranje energetske tranzicije.

Predsednica Parlamentarnog foruma dr Aleksandra Tomić istakla je da je energetska tranzicija u Srbiji deo energetske tranzicije u celoj Evropi i da se sprovodi po modelu Nemačke, koja prednjači u tom dugotrajnom procesu.

Predstavnica Ambasade Nemačke u Srbiji An-Kristin Piplica ukazala je da je energetska tranzicija najvažnija politička, privredna i društvena tema širom sveta. Nemačka, kao industrijska zemlja, usvojila je klimatski paket kojim je predviđeno da do 2038. godine potpuno prestane sa korišćenjem uglja, a da će 2050. biti već klimatski neutralna. Piplica je istakla da sada 40 odsto struje Nemačka pokriva iz obnovljivih izvora energije – vetra i sunca, i dodala da su na taj način nastala i nova tržišta sa novim radnim mestima i održivim tehnologijama.

Međunarodna ekspertkinja Sonja Risteska iz Agora Energivende predstavila je Studiju o upravljanju rizikom, u kojoj je naznačila mehanizme za privlačenje više investicija za upotrebu obnovljivih izvora energije (sunce i vetar) u Srbiji i ostalim zemljama jugoistočne Evrope.

Iskustva i dobre prakse predstavili su članica Evropskog parlamenta ispred Poslaničke grupe Zeleni Viola fon Kramon-Taubdel i predstavnik Saveznog udruženja nemačke industrije dr Eberhard Fon Rotenberg.

U raspravi, koju je moderirala predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Snežana B. Petrović, učestvovala je državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović i predsednik Saveta Agencije za energetiku Republike Srbije Dejan Popović. Prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora Momo Čolaković, dr Aleksandra Tomić, Maja Mačužić, Zoran Bojanić, Snežana R. Petrović, Nataša St. Jovanović, Ana Čarapić, Dragana Kostić i Snežana Paunović.

Narodni poslanik Dragomir J. Karić je istakao da je veoma važno da Srbija što više koristi obnovljive izvore energije i da se svi uključe maksimalno u taj proces.

– Priroda nas sve više opominje da pogrešno radimo i da moramo što pre da se menjamo. Srbija ima odlične preduslove za korišćenje obnovljivih izvora energije, na tome je počelo da se radi, ali mora mnogo više. Od vodećih svetskih zemalja u tom pogledu možemo mnogo da naučimo i da dobije prave smernice, a ogromna iskustva Nemačke su nam od velike koristi. Na nama je da uhvatimo korak i da sačuvamo planetu i našu lepu Srbiju od daljih zagađenja za dobrobit naših pokoljenja – poručio je narodni poslanik Dragomir J. Karić.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime