Međunarodni Festival viteštva u Despotovcu: Treba treba da čuvamo stabilnost i mir kao Despot Stefan (VIDEO)

0
3652

Međunarodni Festival viteštva “Despot Stefan Lazarević, svečano je sinoć otvoren u veličanstvenom manastiru Manasija, u znak sećanja na skoro 600 godina od kada je Despot Stefan Lazarević sagradio jedno od najlepših srednjevekovnih zdanja sa crkvom Svete Trojice, 139 mašikula i 11 kula.

Manifestaciju je otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koga je na ulazu u manastir dočekao „Despot Stefan Lazarević sa vitezovima“, učesnici festivala obučeni u viteške odore i brojni okupljeni građani.

Predsednik Srbije obišao je manastir, razgovarao sa sveštenstvom, a takođe i obišao izložbu koja je za ovu priliku postavljena u manastiru. Predsedniku Srbije, vitezovi iz Srbije, Beli orlovi, poklonili su mač na dar.

Otvarajući veličanstveni skup, Vučić je poručio da je Despot Stefan Lazarević izgradio zemlju tako što je sačuvao stabilnost i mir i da isto tako i mi danas treba da čuvamo stabilnost i mir kako bi Srbija napredovala.

Vučić je, na otvaranju festivala istakao da je Despot Stefan bio poznat u celom svetu kao sposoban državnik, vojskovođa, reformator i da je omogućio ekonomski rast tadašnje Srbije. Vučić je podvukao da je to uradio zahvaljući mudroj politici koja je obezbedila mir i koju je omogućio prosperitet Srbije.

„I Republika Srpska suočava se sa problemima, a Srbija će uvek biti tu za njen opstanak“, kaže Vučić.

Predsednik Srbije osvrnuo se u obraćanju na istorijske činjenice, rekavši da za veoma kratko vreme „u nemogućim uslovima“, Despot Stefan obnovio zemlju, gradio palate, crkve i škole, reformisao vojsku, doneo zakone o rudarstvu i trgovini, mudro raspolagao bogatim rudnicima u Novom brdu i Srebrenici.

„On je učinio Srbiju drugim proizvođačem srebra u Evropi i jednom od ekonomski najstabilnijih u ovom delu sveta“, istakao je Vučić.

Despot Stefan je, kaže predsednik, uspeo i da za samo 23 godine, od napuštenog naselja sagradi Beograd, „grad kome su se svi divili“.

Na manifestaciju su došli, pored predsednika Vučića i ministri Nela Kuburović, Zoran Ðorđević, Aleksandar Antić. Među brojnim uglednim zvanicama svečanom otvaranju tradicionalno je prisustvovao I narodni poslanik I zamenik predsednika Pokreta SNAGA SRBIJE Bogoljub Karić, Dragomir J. Karić, koji je istakao da mu je izuzetna čast što prisustvuje ovom događaju.

„Velika mi je čast što sam ovde i iskreno se radujem kad god dođem u Despotovac. Nedavno sam posetio i Gulašijadu u selu Jasenovu. Volim da obilazim ovaj kraj, i često dolazim u manastir Manasija, a Karić Fondacija je mnogo puta pomogla sestrinstvu manastira, i u dobrim smo odnosima s rukovodstvom opštine Despotovac. Najviše me raduje što ove godine festival ima dosta posetilaca, i svima im želim ugodan i lep boravak“, istakao je Karić.

Domaćini manifestacije, Beli orlovi, vitezovi iz Srbije, ugostili su na festivalu „saborce“ iz više od 17 zemalja, među kojima su Rusija, Mađarska, Hrvatska, Crna Gora i druge. Ove godine će doći i gosti iz Turske kao i skandinavski vikinzi. Za najmlađe posetioce festivala, organizovane su brojne radionice sa vitezovima. Velika atrakcija manifestacijesu i učesnici sa Ljubičevskih konjičkih igara. Prvi put u Srbiji može da se čuje neverovatan spoj moderne i srednjovekovne muzike.

Sve posetioce spremaju francuski izvođači srednjovekovne muzike. Posetioce mame neverovatni mirisi raznovrsne divljači, a svi koji posle festival ne sedaju za volan automobile, mogu da se posluže najfinijim srpski vinom. Festival traje do nedelje.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime