Међународни Фестивал витештва у Деспотовцу: Треба треба да чувамо стабилност и мир као Деспот Стефан (ВИДЕО)

0
3639

Међународни Фестивал витештва “Деспот Стефан Лазаревић, свечано је синоћ отворен у величанственом манастиру Манасија, у знак сећања на скоро 600 година од када је Деспот Стефан Лазаревић саградио једно од најлепших средњевековних здања са црквом Свете Тројице, 139 машикула и 11 кула.

Манифестацију је отворио председник Србије Александар Вучић, кога је на улазу у манастир дочекао „Деспот Стефан Лазаревић са витезовима“, учесници фестивала обучени у витешке одоре и бројни окупљени грађани.

Председник Србије обишао је манастир, разговарао са свештенством, а такође и обишао изложбу која је за ову прилику постављена у манастиру. Председнику Србије, витезови из Србије, Бели орлови, поклонили су мач на дар.

Отварајући величанствени скуп, Вучић је поручио да је Деспот Стефан Лазаревић изградио земљу тако што је сачувао стабилност и мир и да исто тако и ми данас треба да чувамо стабилност и мир како би Србија напредовала.

Вучић је, на отварању фестивала истакао да је Деспот Стефан био познат у целом свету као способан државник, војсковођа, реформатор и да је омогућио економски раст тадашње Србије. Вучић је подвукао да је то урадио захваљући мудрој политици која је обезбедила мир и коју је омогућио просперитет Србије.

„И Република Српска суочава се са проблемима, а Србија ће увек бити ту за њен опстанак“, каже Вучић.

Председник Србије осврнуо се у обраћању на историјске чињенице, рекавши да за веома кратко време „у немогућим условима“, Деспот Стефан обновио земљу, градио палате, цркве и школе, реформисао војску, донео законе о рударству и трговини, мудро располагао богатим рудницима у Новом брду и Сребреници.

„Он је учинио Србију другим произвођачем сребра у Европи и једном од економски најстабилнијих у овом делу света“, истакао је Вучић.

Деспот Стефан је, каже председник, успео и да за само 23 године, од напуштеног насеља сагради Београд, „град коме су се сви дивили“.

На манифестацију су дошли, поред председника Вучића и министри Нела Кубуровић, Зоран Ðорђевић, Александар Антић. Међу бројним угледним званицама свечаном отварању традиционално је присуствовао И народни посланик И заменик председника Покрета СНАГА СРБИЈЕ Богољуб Карић, Драгомир Ј. Карић, који је истакао да му је изузетна част што присуствује овом догађају.

„Велика ми је част што сам овде и искрено се радујем кад год дођем у Деспотовац. Недавно сам посетио и Гулашијаду у селу Јасенову. Волим да обилазим овај крај, и често долазим у манастир Манасија, а Карић Фондација је много пута помогла сестринству манастира, и у добрим смо односима с руководством општине Деспотовац. Највише ме радује што ове године фестивал има доста посетилаца, и свима им желим угодан и леп боравак“, истакао је Карић.

Домаћини манифестације, Бели орлови, витезови из Србије, угостили су на фестивалу „саборце“ из више од 17 земаља, међу којима су Русија, Мађарска, Хрватска, Црна Гора и друге. Ове године ће доћи и гости из Турске као и скандинавски викинзи. За најмлађе посетиоце фестивала, организоване су бројне радионице са витезовима. Велика атракција манифестацијесу и учесници са Љубичевских коњичких игара. Први пут у Србији може да се чује невероватан спој модерне и средњовековне музике.

Све посетиоце спремају француски извођачи средњовековне музике. Посетиоце маме невероватни мириси разноврсне дивљачи, а сви који после фестивал не седају за волан аутомобиле, могу да се послуже најфинијим српски вином. Фестивал траје до недеље.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име