ЛИЧНИ СТАВ МИЛАНКЕ КАРИЋ: Век изазова и страха, каква будућност чека нашу децу

0
2008

У време када са страхом присећамо чернобилске катастрофе, мислим да сви треба да се дубоко замислимо каква перспектива очекује нашу децу ако се не реше овакви глобални проблеми, сматра почасни конзул Казахстана у Србији Миланка Карић.

Миланка Карић, почасни конзул Републике Казахстан у Србији, изнела је свој лични став поводом изношења забринутости због ширења нуклеарног наоружања у свету, председника Републике Казахстан, Нурсултана Абишевича Назарбајева, у недавно објављеном манифесту под називом „Свет у XXИ веку“.

Став почасног конзула Казахстана у Србији Миланке Карић преносимо вам у целости.

У време док се читава Европа са страхом и пијететом присећа жртава чернобилске катастрофе, делим забринутост казахстанског лидера Нурсултана Абишевича Назарбајева, који је ових дана, у свом манифесту „Свет у XXИ веку“ изразио дубоку забринутост за будућност целе планете и наше деце.

У дестабилизацији међународне ситуације, блоковском менталитету и ширењу нуклеарног наоружања, он види опасност од могућности да се читав свет нађе на ивици поновне катастрофе која би не само неке делове, већ целу нашу планету претворила у безживотно тело које се врти у васиони.

Назарбајевљева опомена за Србију има посебно значење. Она пада у време болног подсећања на 30. годишњицу катастрофе чернобилске нуклеарке, која се осетила и код нас. Дакле, са неизлечивим последицама и без употребе нуклеарног ратног арсенала, без ратова, јер смо земља која ће деценијама прилагати данак у људским животима оних који су се нашли на просторима где су НАТО агресори 1999. године сејали бомбе са осиромашеним уранијумом. И још неистраженим последицама на потомке оних који су озрачени, или који ће тек бити по рођењу озрачени, јер наука још није до краја истражила „век трајања“ једном нуклеарно загађеног региона?!

Нису ли нуклеарке, које сада служе као извори енергије, потенцијални изазов за оне који су јуче Париз, данас Брисел, а сутра ко зна који град или земљу, такође бирали као мету своје освете или одговор на силу која је мењала друштвено устројство у њиховим државама?

Председник Назарбајев у свом манифесту „Свет XXИ века“ позива на свеобухватни дијалог, свеобухватну сарадњу оне који данас контролишу нуклеарне арсенале, да постану гаранти мира у свету, али не и на прекрајање света према својим мерилима и укусу. Казахстански лидер позива међународну заједницу да тражи и развија нова решења за спречавање ширења нуклеарног наоружања. Ко боље од Казахстана зна какве патње са собом носи нуклеарно оружје?! Још на почетку његове независности, председник Казахстана је донео важну одлуку о затварању нуклеарног полигона у Семипалатинску. Осим тога, Казахстан се добровољно одрекао четвртог по величини нуклеарног арсенала у свету, чиме је на делу показао упечатљив пример мирољубиве политике.

Свет је данас суочен са многим изазовима од којих је свакако најубитачнији управо онај који је везан за сваки облик нуклеарне енергије. И чини се неизбежним да је свако од нас подједнако одговоран за судбину наших наследника.

Мислим да сви ми треба да се дубоко замислимо о томе, каква перспектива очекује нашу децу у будућности ако се не реше овакви глобални проблеми са којима се човечанство данас суочава.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име