LIČNI STAV MILANKE KARIĆ: Vek izazova i straha, kakva budućnost čeka našu decu

0
1996

U vreme kada sa strahom prisećamo černobilske katastrofe, mislim da svi treba da se duboko zamislimo kakva perspektiva očekuje našu decu ako se ne reše ovakvi globalni problemi, smatra počasni konzul Kazahstana u Srbiji Milanka Karić.

Milanka Karić, počasni konzul Republike Kazahstan u Srbiji, iznela je svoj lični stav povodom iznošenja zabrinutosti zbog širenja nuklearnog naoružanja u svetu, predsednika Republike Kazahstan, Nursultana Abiševiča Nazarbajeva, u nedavno objavljenom manifestu pod nazivom „Svet u XXI veku“.

Stav počasnog konzula Kazahstana u Srbiji Milanke Karić prenosimo vam u celosti.

U vreme dok se čitava Evropa sa strahom i pijetetom priseća žrtava černobilske katastrofe, delim zabrinutost kazahstanskog lidera Nursultana Abiševiča Nazarbajeva, koji je ovih dana, u svom manifestu „Svet u XXI veku“ izrazio duboku zabrinutost za budućnost cele planete i naše dece.

U destabilizaciji međunarodne situacije, blokovskom mentalitetu i širenju nuklearnog naoružanja, on vidi opasnost od mogućnosti da se čitav svet nađe na ivici ponovne katastrofe koja bi ne samo neke delove, već celu našu planetu pretvorila u bezživotno telo koje se vrti u vasioni.

Nazarbajevljeva opomena za Srbiju ima posebno značenje. Ona pada u vreme bolnog podsećanja na 30. godišnjicu katastrofe černobilske nuklearke, koja se osetila i kod nas. Dakle, sa neizlečivim posledicama i bez upotrebe nuklearnog ratnog arsenala, bez ratova, jer smo zemlja koja će decenijama prilagati danak u ljudskim životima onih koji su se našli na prostorima gde su NATO agresori 1999. godine sejali bombe sa osiromašenim uranijumom. I još neistraženim posledicama na potomke onih koji su ozračeni, ili koji će tek biti po rođenju ozračeni, jer nauka još nije do kraja istražila „vek trajanja“ jednom nuklearno zagađenog regiona?!

Nisu li nuklearke, koje sada služe kao izvori energije, potencijalni izazov za one koji su juče Pariz, danas Brisel, a sutra ko zna koji grad ili zemlju, takođe birali kao metu svoje osvete ili odgovor na silu koja je menjala društveno ustrojstvo u njihovim državama?

Predsednik Nazarbajev u svom manifestu „Svet XXI veka“ poziva na sveobuhvatni dijalog, sveobuhvatnu saradnju one koji danas kontrolišu nuklearne arsenale, da postanu garanti mira u svetu, ali ne i na prekrajanje sveta prema svojim merilima i ukusu. Kazahstanski lider poziva međunarodnu zajednicu da traži i razvija nova rešenja za sprečavanje širenja nuklearnog naoružanja. Ko bolje od Kazahstana zna kakve patnje sa sobom nosi nuklearno oružje?! Još na početku njegove nezavisnosti, predsednik Kazahstana je doneo važnu odluku o zatvaranju nuklearnog poligona u Semipalatinsku. Osim toga, Kazahstan se dobrovoljno odrekao četvrtog po veličini nuklearnog arsenala u svetu, čime je na delu pokazao upečatljiv primer miroljubive politike.

Svet je danas suočen sa mnogim izazovima od kojih je svakako najubitačniji upravo onaj koji je vezan za svaki oblik nuklearne energije. I čini se neizbežnim da je svako od nas podjednako odgovoran za sudbinu naših naslednika.

Mislim da svi mi treba da se duboko zamislimo o tome, kakva perspektiva očekuje našu decu u budućnosti ako se ne reše ovakvi globalni problemi sa kojima se čovečanstvo danas suočava.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime