Prijem povodom Nacionalnog dana Republike Koreje
Korejci proslavili 4352 godine od osnivanja prvog kraljevstva

0
2040

Ambasador Republike Koreje u Srbiji Čoe Hjong-čan sa saradnicima priredio je povodom Dana nacionalnog utemeljenja Koreje prijem u beogradskom hotelu Hajat.

Pozivu da uveličaju svečanost odazavali su se, između ostalih, ministar rada Zoran Đorđević, prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, predstavnici diplomatskog kora, među kojima, ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko, brojne javne ličnosti i preduzetnici.

Ambasador Hjong-čan je u govoru predstavio uspehe svoje zemlje na globalnom nivou u mnogim segmenitima, ali se osvrnuo i na istorijat bliskih odnosa sa Srbijom i u svojoj zdravici poželeo da prijateljstvo dve države traje još mnogo godina.

Narodni poslanik Dragomir J. Karić, član Parlamentarne grupe prijateljstva sa Republikom Korejom, rekao je da je saradnja na visokom nivou, ali da postoji još mnogo prostora za njeno proširenje, posebno kada je u pitanju promocija i izvoz srpske robe. Podsetio je da je u trgovinskoj razmeni suficit na strani Južne Koreje, prevashodno zahvaljući njihovim proizvodima u sferi smart tehnologije i automobilske industrije, dodavši da je naša šansa u plasiranju kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda.

 

Dan nacionalnog utemeljenja Koreje obeležava se u znak sećanja na 3. oktobar 2333. godine pre nove ere kada je, prema srednjovekovnim spisima, Dangun Vangeom osnovao prvo korejsko krajevstvo Gođoseon.

Inače, ovaj jesenji mesec za stanovnike Južne Koreje je perod brojnih praznika, pa tako 1. oktobra obeležavaju Dan oružanih snaga, u čast svojih jedinica koje su 1950. godine tokom Korejskog rata probile front duž 38. paralele, koja i danas razdvaja dve Koreje. Takođe, oni 9. oktobra slave Dan hangula, nacionalne fonetske azbuke koja se sastoji od 24 slova i koja se smatra jednom od najsavršenijih u svetu, a nastala je 1443. godine i zvanično uvedena tri godine kasnije.

rpt

 

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime