Пријем поводом Националног дана Републике Кореје
Корејци прославили 4352 године од оснивања првог краљевства

0
2076

Амбасадор Републике Кореје у Србији Чое Хјонг-чан са сарадницима приредио је поводом Дана националног утемељења Кореје пријем у београдском хотелу Хајат.

Позиву да увеличају свечаност одазавали су се, између осталих, министар рада Зоран Ђорђевић, престолонаследник Александар и принцеза Катарина Карађорђевић, представници дипломатског кора, међу којима, амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко, бројне јавне личности и предузетници.

Амбасадор Хјонг-чан је у говору представио успехе своје земље на глобалном нивоу у многим сегменитима, али се осврнуо и на историјат блиских односа са Србијом и у својој здравици пожелео да пријатељство две државе траје још много година.

Народни посланик Драгомир Ј. Карић, члан Парламентарне групе пријатељства са Републиком Корејом, рекао је да је сарадња на високом нивоу, али да постоји још много простора за њено проширење, посебно када је у питању промоција и извоз српске робе. Подсетио је да је у трговинској размени суфицит на страни Јужне Кореје, превасходно захваљући њиховим производима у сфери смарт технологије и аутомобилске индустрије, додавши да је наша шанса у пласирању квалитетних пољопривредних производа.

 

Дан националног утемељења Кореје обележава се у знак сећања на 3. октобар 2333. године пре нове ере када је, према средњовековним списима, Дангун Вангеом основао прво корејско крајевство Гођосеон.

Иначе, овај јесењи месец за становнике Јужне Кореје је перод бројних празника, па тако 1. октобра обележавају Дан оружаних снага, у част својих јединица које су 1950. године током Корејског рата пробиле фронт дуж 38. паралеле, која и данас раздваја две Кореје. Такође, они 9. октобра славе Дан хангула, националне фонетске азбуке која се састоји од 24 слова и која се сматра једном од најсавршенијих у свету, а настала је 1443. године и званично уведена три године касније.

rpt

 

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име