KONFERENCIJA U MOSKVI: O vezi religije i medija govorili i narodni poslanici iz Srbije! VIDEO

0
2241


U Moskvi je održana Međunarodna konferencija „Elektronski mediji i međukonfesionalni dijalog-put ka uzajamnom razumevanju“. Konferenciju je otvorio direktor nacionalne televizije u Rusiji Leonid Mlečin, a stav naše zemlje predstavili su potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije Veroljub Arsić, šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović, kao i narodni poslanik Dragomir J. Karić.

„Živimo u 21. veku, civilizacijski napredujemo kao ljudi, ali čini mi se da su neki problemi koje vučemo stari po nekoliko stotina godina i da nam nove tehnologije ne pomažu da ih prevaziđemo već ih još više produbljujemo“, rekao je Veroljub Arsić.

Veliku ulogu u očuvanju mira i bezbednosti u svetu imaju mediji objasnio je Martinović i dodao da je zadatak svih koji se bave javnim poslom da se trude da doprinesu očuvanju mira i bezbednosti u svetu.

„Ono što je potrebno modernom svetu jeste da se pripadnici različitih religija međusobno razumeju, da shvate da različita religijska uverenja nisu razlog da jedni druge ubijamo, proterujemo ili prouzrokujemo bilo kakvu štetu“, rekao je Aleksandar Martinović.img_2843

Zaključeno je da je Srbija višekonfesionalno društvo, gde su svi građani jednaki bez obzira na različitu religijsku pripadnost, ali da i dalje postoji problem na Kosovu i Metohiji koji se rešava dijalogom.

„Alternativa dijalogu ne postoji. Za nas su Kosovo i Metohija-Republika Srbija, a Srbija svim građanima garantuje jednaka prava, računajući i slobodu izražavanja svog verskog i duhovnog identiteta“, istakao je Aleksandar Martinović.

Veroljub Arsić je naglasio da problem Kosova i Metohije ne može biti rešen za mesec ili godinu dana.

„To je čitav proces koji će dugo da traje, ali naše iskustvo nam pokazuje da moramo da radimo na tome, da bismo što pre mogli da počnemo da gradimo odnos, kao komšije makar, ako ne možemo da živimo u zajedničkoj državi“, rekao je Veroljub Arsić.

Narodni poslanik Dragomir J. Karić je istakao da su sankcije u Rusiji poput onih koje smo imali u Srbiji 90tih godina i da se saoseća sa rusima, kao i da će se zalagati „na svim frontovima“ da što pre budu ukinute. Pozdravio je nekadašnjeg ministra informisanja Sergeja Petrovića Gruzinova i istakao da je on bio jedan od prvih ljudi koji su došli u Srbiju da pomognu kada je bilo najteže.

„Skoro sve verske institucije su stabilne i bave se vaspitanjem čitavih generacija. Ja sam ateista, ali poštujem pravo svakog čoveka da bude religiozan, to je demokratija. Religija ne sme da se bavi politikom, u ustavu Ruske federacije je zapisano da čovek može sam da bira“, rekao je Sergej Petrović Gruzinov, nekadašnji ministar informisanja u Rusiji.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime