КОНФЕРЕНЦИЈА У МОСКВИ: О вези религије и медија говорили и народни посланици из Србије! ВИДЕО

0
2212


У Москви је одржана Међународна конференција „Електронски медији и међуконфесионални дијалог-пут ка узајамном разумевању“. Конференцију је отворио директор националне телевизије у Русији Леонид Млечин, а став наше земље представили су потпредседник Народне скупштине Републике Србије Верољуб Арсић, шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић, као и народни посланик Драгомир Ј. Карић.

„Живимо у 21. веку, цивилизацијски напредујемо као људи, али чини ми се да су неки проблеми које вучемо стари по неколико стотина година и да нам нове технологије не помажу да их превазиђемо већ их још више продубљујемо“, рекао је Верољуб Арсић.

Велику улогу у очувању мира и безбедности у свету имају медији објаснио је Мартиновић и додао да је задатак свих који се баве јавним послом да се труде да допринесу очувању мира и безбедности у свету.

„Оно што је потребно модерном свету јесте да се припадници различитих религија међусобно разумеју, да схвате да различита религијска уверења нису разлог да једни друге убијамо, протерујемо или проузрокујемо било какву штету“, рекао је Александар Мартиновић.img_2843

Закључено је да је Србија вишеконфесионално друштво, где су сви грађани једнаки без обзира на различиту религијску припадност, али да и даље постоји проблем на Косову и Метохији који се решава дијалогом.

„Алтернатива дијалогу не постоји. За нас су Косово и Метохија-Република Србија, а Србија свим грађанима гарантује једнака права, рачунајући и слободу изражавања свог верског и духовног идентитета“, истакао је Александар Мартиновић.

Верољуб Арсић је нагласио да проблем Косова и Метохије не може бити решен за месец или годину дана.

„То је читав процес који ће дуго да траје, али наше искуство нам показује да морамо да радимо на томе, да бисмо што пре могли да почнемо да градимо однос, као комшије макар, ако не можемо да живимо у заједничкој држави“, рекао је Верољуб Арсић.

Народни посланик Драгомир Ј. Карић је истакао да су санкције у Русији попут оних које смо имали у Србији 90тих година и да се саосећа са русима, као и да ће се залагати „на свим фронтовима“ да што пре буду укинуте. Поздравио је некадашњег министра информисања Сергеја Петровића Грузинова и истакао да је он био један од првих људи који су дошли у Србију да помогну када је било најтеже.

„Скоро све верске институције су стабилне и баве се васпитањем читавих генерација. Ја сам атеиста, али поштујем право сваког човека да буде религиозан, то је демократија. Религија не сме да се бави политиком, у уставу Руске федерације је записано да човек може сам да бира“, рекао је Сергеј Петровић Грузинов, некадашњи министар информисања у Русији.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име