Koncert za pamćenje: „Ruski kozaci“ dočekani ovacijama (FOTO-VIDEO)

0
2083

Eminentni nosilac kozačke kulture, državni profesionalni igrački ansambl Ruske Federacije „Ruski kozaci“ nastupio je u beogradskom Sava Centru.

Aplauzi u Velikoj dvorani Sava centra u subotu uveče su se orili zajedno sa pesmom i igrom ansambla kozaci Rusije, čijim se nastupom prestonica ucrtala na mapi njihove evropske turneje povodom sedamdesete godišnjice pobede nad fašizom.

Već prve taktove vojničkog doboša publika je prihvatila kao poziv na tapšanje – u ritmu dlanova izmarširali su plesači u crvenim uniformama, gazeći kao jedan. Koreografija je ubrzo ustalasala duge kapute, gotovo vrtoglavim okretanjima, koje su pratili koraci folklora. Na sceni su im se pridužile i devojke, od čijih nošnji se zašarenila scena u vihoru igre. Ređale su se numere iz nasleđa kozačke tradicije, uz ljute megdane sabljama, rekvizitnim puškama sa sve zahtevnijim koracima igre. Nisu izostale ni „Kaljinka“, „Cigančica“, u čijim stihovima se pridužila i publika.

Iz prvih redova uživali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom, ruski ambasador Aleksandar Vasiljevič Čepurin sa suprugom Natalijom, ministaka energetike Zorana Mihajlović, ličnosti iza javnog života među kojima i narodni poslanik Dragomir J. Karić sa unukom Janićijem.

Generalni direktor Ansambla Leonid Milovanov rekao je da su „Ruski kozaci“ ansambl na visokom profesionalnom nivou i da je ovo koncert za pamćenje, istakavši značajno prijateljstvo sa Srbijom i u znak poštovanja prema našoj zemlji, ali i da je veoma bitna reakcija publike, jer umetnici bez nje ne bi ništa značili.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime