Kazahstan proslavio Dan državnosti – prijem i u Beogradu (VIDEO)

0
2489

U Beogradu je  održan svečani prijem posvećen 26. godišnjici nezavisnosti Republike Kazahstan.

Mnogobrojnim gostima iz sveta politike, privrednicima, javnim ličnostima i drugim zvanicama obratio se abmasador Kazahstana u Srbiji Nurbah Rustemov.

„Za više od četvrt veka naša zemlja postigla je velike uspehe u političkoj, trgovinsko-ekonomskoj i kulturno-društvenoj oblasti. Ekonomija je porasla 20 puta. Kazahstan je 2012. godine ušao u sastav 50 najkonkurentnijih ekonomija sveta, rekao je večeras u hotelu Hajat ambasador Kazahstana u Srbiji Nurbah Rustemov.

Ostvarujući stratešku viziju Predsednika Republike Kazahstan Nursultana Nazarbajeva, izgradili smo novu prestonicu – Astanu. Njen razvoj privukao je investicije u vrednosti više od 50 milijardi američkih dolara, rekao je ambasador Kazahstana.

Podsetio je da je ove godine u Astani, po prvi put na teritoriji cele ZND, održana Svetska izložba EKSPO-2017 „Energija budućnosti“. Učestvovalo je više od 115 zemalja i 22 međunarodne organizacije. Tokom njenog održavanja izložbu je posetilo oko četri miliona turista.

Kazahstan i Srbija imaju praktično slične stavove o svim najvažnijim problemima međunarodne politike,dodao je ambasador. ”Širi se ugovorno-pravna baza. Prošla godina, kao i prethodne dve, bile su ispunjene na planu bilateralnih događaja”, podvukao je Nurbah Rustemov.

Veliki podsticaj bilateralnim odnosima dale su,kako je kazao, zvanične posete Kazahstanu predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković i ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića.
”Sve to jasno svedoči o obostranoj želji rukovodstva dveju zemalja da prodube sveobuhvatne odnose između Kazahstana i Srbije na dobrobit oba naroda.

Hteo bih da istaknem da imamo dobre perspektive u razvoju trgovinsko-ekonomske saradnje i kulturno-društvenih veza. Važno je istaći da između dve zemlje postoji bezvizni režim”, kazao je ambasador Kazahstana.

Ambasador se na kraju svog obraćanja zahvalio počasnom konzulu Kazahstana – narodnoj poslanici Skupštine Srbije Milanki Karić i narodnom poslaniku Dragomiru Kariću za saradnju u organizaciji večerašnjeg događaja.

Naši građevinari se i danas pamte u Kazahstanu!

Narodni poslanik Dragomir J. Karić je ranije govoreći o Kazahstanu rekao da toj zemlji treba srpska logistika i ljudi, pošto i sada tamo pamte kvalitet jugoslovenkih proizvoda i firmi, kao i da je Energopojekt dobar primer uspešnog poslovanja u toj zemlji.

„Ja sam bio jedan od prvih počasnih konzula Kazahstana. Ponosim se time da je Milanka Karić, narodni poslanih Republike Srbije, i predsednik Parlamentalne grupe Srbije i Kazahstana u Narodnoj skupštini Republike Srbije i da razvija dobre odnose dva naroda. Već imamo prve korake iz oblasti kulture, postavljen je spomenik kazahstanskom pesniku Žabajevu, a u Kazahstanu je otvorena ulica koja nosi naziv Nikola Tesla u glavnom gradu Astani“, rekao je Karić koji je zajedno s Rustemovim večeras dočekivao zvanice.

Za goste je priređen i prigodan kulturni program s pesmama iz Kazahstana i dve numere iz Srbije. Muzičari i izvodjači su doputovali specijalno zbog ove proslave u Beograd.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime