Казахстан прославио Дан државности – пријем и у Београду (ВИДЕО)

0
2472

У Београду је  одржан свечани пријем посвећен 26. годишњици независности Републике Казахстан.

Многобројним гостима из света политике, привредницима, јавним личностима и другим званицама обратио се абмасадор Казахстана у Србији Нурбах Рустемов.

„За више од четврт века наша земља постигла је велике успехе у политичкој, трговинско-економској и културно-друштвеној области. Економија је порасла 20 пута. Казахстан је 2012. године ушао у састав 50 најконкурентнијих економија света, рекао је вечерас у хотелу Хајат амбасадор Казахстана у Србији Нурбах Рустемов.

Остварујући стратешку визију Председника Републике Казахстан Нурсултана Назарбајева, изградили смо нову престоницу – Астану. Њен развој привукао је инвестиције у вредности више од 50 милијарди америчких долара, рекао је амбасадор Казахстана.

Подсетио је да је ове године у Астани, по први пут на територији целе ЗНД, одржана Светска изложба ЕКСПО-2017 „Енергија будућности“. Учествовало је више од 115 земаља и 22 међународне организације. Током њеног одржавања изложбу је посетило око четри милиона туриста.

Казахстан и Србија имају практично сличне ставове о свим најважнијим проблемима међународне политике,додао је амбасадор. ”Шири се уговорно-правна база. Прошла година, као и претходне две, биле су испуњене на плану билатералних догађаја”, подвукао је Нурбах Рустемов.

Велики подстицај билатералним односима дале су,како је казао, званичне посете Казахстану председнице Скупштине Србије Маје Гојковић и министра спољних послова Србије Ивице Дачића.
”Све то јасно сведочи о обостраној жељи руководства двеју земаља да продубе свеобухватне односе између Казахстана и Србије на добробит оба народа.

Хтео бих да истакнем да имамо добре перспективе у развоју трговинско-економске сарадње и културно-друштвених веза. Важно је истаћи да између две земље постоји безвизни режим”, казао је амбасадор Казахстана.

Амбасадор се на крају свог обраћања захвалио почасном конзулу Казахстана – народној посланици Скупштине Србије Миланки Карић и народном посланику Драгомиру Карићу за сарадњу у организацији вечерашњег догађаја.

Наши грађевинари се и данас памте у Казахстану!

Народни посланик Драгомир Ј. Карић је раније говорећи о Казахстану рекао да тој земљи треба српска логистика и људи, пошто и сада тамо памте квалитет југословенких производа и фирми, као и да је Енергопојект добар пример успешног пословања у тој земљи.

„Ја сам био један од првих почасних конзула Казахстана. Поносим се тиме да је Миланка Карић, народни посланих Републике Србије, и председник Парламенталне групе Србије и Казахстана у Народној скупштини Републике Србије и да развија добре односе два народа. Већ имамо прве кораке из области културе, постављен је споменик казахстанском песнику Жабајеву, а у Казахстану је отворена улица која носи назив Никола Тесла у главном граду Астани“, рекао је Карић који је заједно с Рустемовим вечерас дочекивао званице.

За госте је приређен и пригодан културни програм с песмама из Казахстана и две нумере из Србије. Музичари и изводјачи су допутовали специјално због ове прославе у Београд.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име