Kazahstan obeležio praznik Nezavisnosti

0
2158

U hotelu Meriot u Budumpešti ambasador Republike Kazahstan Nurbak Rustemov i njegova supruga Gulmira Rustemov organizovali su svečani prijem povodom Nacionalnog praznika. Republika Kazahstan, posle raspada Sovjetskog Saveza poslednja je proglasila svoju nezavisnost i to tek, 16. decembra 1991. godine. Dotadašnji komunistički lider Nursultan Nazarbajev postao je prvi i do sada jedini predsednik Kazahstana.

Republika Kazahstan ambasadu će u Beogradu, kako je najavljeno, otvoriti 2016. godine a do tada svoje nadležnosti obavlja iz Budimpešte. Na svečani prijem Kazahstana u glavni grad Mađarske osim našeg ambasadora Radeta Drobca pozvani su i šef poslaničke grupe prijateljstva Srbije i Kazahstana, narodni poslanik Milanka Karić kao i član grupe, poslanik Dragomir J.Karić.

Osim ambasadora Rustemova prisutnim gostima pozdravnim rečima obratio se i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto koji je pohvalio bilateralne odnose dve zemlje.

Kazahstan je članica UN, OEBSA, Saveta turkofonih država, Partnerstva za mir, Šangajske organizacije za saradnju. ODKB, Zajednice nezavisnih država i Evroazijske unije.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime