Karić u Istanbulu na sednici Generalne skupštine za održivi mir i razvoj

0
2779

Sedamnaesti po redu prošireni Odbor direktora i sednica Generalne skupštine Međunarodne organizacije Fondacija za održivi mir i razvoj (IFSPD) održana je u glavnom gradu Turske Istanbulu. Događaju su prisustvovali visoki zvaničnici iz Turske, istaknuti gosti iz zemalja predstavljenih u Međunarodnoj fondaciji među kojima i član Upravnog odbora iz Srbije Dragomir J. KArić, rukovodstvo UNDP-a, predstavnici Evropske Unije, diplomate iz Turske i mnogobrojni mediji. Forum je pozdravio specijalni izaslanik turskog predsednika Redžepa Taipa Erdogana, poslanik turskog paramenta Ismail Safi.

Predsedavajući ovim forumom, predsednik Međunarodne fondacije dr Dimitar Kostov u svom govoru podelio je svoju viziju o budućnosti ove organizacije. On je konstatovao da je protekla 2018.godina bila uspešna za ovu međunarodnu organizaciju, tokom koje je IFSPD organizovao i učestvovao na mnogim konferencijama. Pored toga Fondacija je sprovela i niz naučnih istraživanja, poput Razvoja informacionih tehnologija i njihovog uticaja na održivost razvoja.

U prošloj godini IFSPD je pružio pomoć mnogim ugroženim porodicama i mladim talentima, kao i humanitarnu pomoć izbeglicama. Na sastancima je odlučeno da se i dalje posebna pažnja posveti implementaciji istraživačkim projektima kao jednoj od glavnih aktivnosti ovog ekspertskog savetodavnog tela kako bi privukli iskusne međunarodne stručnjake, konsultatnte i stručnjake koji se bave strateškim istraživanjema. To podrazumeva obučavanje i usavršavanje ljudi unutar Međunarodne fondacije za odrđivi mir i razvoj. Doneta je deklaracija da se svi problem u svetu rešavaju u okviru međunarodnog prava, da se formira Međnarodni univerzitet mira i stabilnosti, kao i da se formira fond za stipendiranje mladih talenata.

Članovi Međunarodne fondacije su na sastanku održali govore o pitanjima mira, dijaloga, obrazovanja, nauke, humanitarne pomoći, inovacijama i aktivnostima njenih ogranaka. Sastanci su uspešno završeni i dogovoreno je održavanje naredne Generalne skupštine i Upravnog odbora. Za sledeći forum prihvaćena je tema Dragomira J. Karića, koji je ujedno I narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije, “Savremeni elektronski mediji i terorizam”.

Nrednog dana IFSPD je održao svečanu večeru u čast desetogodišnjice ove organizacije. Večera je započela uvodnim govorom jednog od osnivača Internacionalne Fondacije za održivi mir i razvoj,… U svom govoru on je govorio o razlozima stvaranja, putu razvoja, jačanju, dostignućima i aktivnosti udruženja u prethodnih deset godina. Čestitao je članovima jubilej i zavalio im se na aktivnom učešću i doprinosu aktivnostima u okviru organizacije.

U okviru ovog događaja, su dodeljene i jubilejske nagrade osnivačima , IFSPD članovima i partnerima Fondacije za njihov poseban doprinos organizaciji aktivnosti. Svečanu večeru pratio je međunarodni muzički ansambl.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime