Став Казахстана у односу на Косово и Метохију се заснива на начелима УН

0
2917

„Став Казахстана у односу на Косово и Метохију се заснива на начелима УН и поштовању територијалног интегритета и суверенитета држава у њиховим међународно признатим границама. Спремни смо да подржимо свако мишљење у оквиру кога је могуће постићи споразум две стране“, поручила је Гуљзана Карагусова (Gulzhana Karagusova), председница Одбора за буџет и финансије Парламента Републике Казахстан у разговору са потпредседником Народне скупштине проф. др Владимиром Маринковићем.

Састанку су присуствовали Анар Жаилганова (Anar Zhailganova), члан Одбора за буџет и финансије Парламента Републике Казахстан и Драгомир Карић, члан ПГП са Казахстаном.

Она је истакла да је њена земаља отворена за интензивирање сарадње са Србијом, посебно имајући у виду низ потписаних и ратификованих споразума, међу којима је и онај о слободној трговини. Карагусова је навела да је Казахстан посебно заинтересован за развијање сарадње у области енергетике, али и прерађивачке индустрије.

Такође, она је ову прилику искористила да уручи званичан позив председника Парламента Казахстана председници Народне скупштине за учешће на Четвртом састанку председника парламената евроазијских земаља, који ће се одржати у септембру ове године у Астани и који ће окупити преко 80 земаља учесница.


Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић оценио је односе двеју земаља као традиционално пријатељске, који се могу даље унапредити кроз политички дијалог на највишем нивоу.

Посебан допринос унапређењу парламентарне сарадње дала је посета председнице Народне скупштине Казахстану, али и рад ПГП са Казахстаном у српском парламенту, која је једна од најбројнијих посланичких група пријатељства, што говори о заинтересованости народних посланика за сарадњу и унапређење односа две државе.


Маринковић је оценио да постоје бројне могућности за сарадњу, посебно економску, имајући у виду да две земље нису довољно искористиле све своје потенцијале у том смислу.

Чланови Посланичке група пријатељства са Казахстаном разговарали су, у Дому Народне скупштине, са делегацијом Казахстана о свеукупним билатералним односима две земље.

Члан ПГП са Казахстаном, народни посланик Драгомир Карић пожелео је добродошлицу делегацији Казахстана и истакао да две земље вежу пре свега братски и пријатељски односи пуни међусобног разумевања. Указао је на податак да је Посланичка група пријатељства са Казахстаном једна од бројнијих у парламенту, коју чини 77 народна посланика. Карић је у разговору истакао значај сарадње у области културе и додао да је економска сарадња солидна и да постоји простор за њено додатно унапређење.

У разговору су учествовали и народни посланици Вера Јовановић и Србислав Филиповић који су том приликом указали на пријатељске односе две земље и оценили да се разменом посета парламентараца могу додатно унапредити међупарламентарни односи и поспешити сарадња у области трговине и економије.


Председник Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић поздравио је делегацију Казахстана и том приликом указао на вишедеценијске добре односе двеју земаља, о чему сведоче и узајамне посете високих званичника. Упознао је делегацију са спољнополитичким циљевима Србије истичући да је главни циљ наше државе чланство у ЕУ, добри односи са Републиком Кином, Русијом и САД, као и решавање питања Косова и Метохије.


Говорећи о европским интеграцијама Србије, Обрадовић је упознао саговорнике са податком да је Србија до сада отворила 16 преговарачких поглавља, од којих су два затворена.
Он се захвалио Казахстану на чврстом ставу по питању подршке територијалном интегритету и суверенитету Србије, што говори о томе да Казахстан поштује принципе међународног права и основних начела Уједињених нација.

Гуљзана Карагусова (Gulzhana Karagusova), председница Одбора за буџет и финансије Парламента Републике Казахстан у разговору са члановима ПГП навела да је њена земља отворена за интезивирање сарадње са Србијом, о чему сведочи и низ потписаних и ратификованих споразума из разних области, међу којима је и Споразум о слободној трговини. Изнела је став да ће Казахстан остати доследан по питању непризнавања тзв. Косова и да сматра да је дијалог једини исправан пут да се питање Београда и Приштине реши.


ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име