Karić razmatrao informaciju o cenama i snabdevenosti tržišta energenata u Srbiji (VIDEO)

0
1081


Na 25. sednici Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, koja je održana 8. oktobra 2021. godine, članovi Odbora među kojima je i poslanik Dragomir J. Karić razmotrili su informaciju o cenama i snabdevenosti tržišta energenata u Republici Srbiji.

Članovima Odbora obratio se državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Zoran Lakićević i upoznao ih sa trenutnom situacijom na tržištu energenata. Projekcije na tržištu pokazuju da se na osnovu finansijskih ukazatelja na tržištu očekuje stabilizacija cene gasa, pogotovo na kraju sezone. Što se tiče rezervi, državni sekretar je istakao da Srbija dobija šest miliona kubika gasa svakog dana preko Bugarske i da će se, ukoliko bude potrebe, izvlačiti gas iz skladišta, od 15 miliona kubika gasa dnevno.

Državni sekretar je istakao da Srbija plaća gas daleko manje od aktuelne tržišne cene i da će Ministarstvo raditi na produženju ugovora i mogućnosti da se zadrži takva ili barem približna cena u narednom periodu. Što se tiče cene struje, koja je u proteklom periodu drastično fluktuirala, Lakićević je istakao da će cena prema domaćinstvima nastaviti da bude fiksna, ali da je prema privredi malo drugačija situacija. Ugovori koji se trenutno sklapaju sa privrednim subjektima, imaće veće cene struje u poređenju sa onim iz meseca avgusta. Potreba za uvozom električne energije je mala i verovatno neće biti potrebe za dodatnim uvozom, istakao je Lakićević. Što se tiče naftnih derivata Srbija ima dovoljno rezervi, koje će biti pojačane sa 26 tona do kraja meseca.

Dejan Popović, predsednik Saveta Agencije za energetiku, rekao je da Agencija permanentno prati tržište, te da je višestruko povećanje cene gasa u prethodnom periodu nezapamćeno, ali da one za sada neće uticati na Srbiju, zbog ugovora koji Srbija ima sa Gaspromom, a kada je reč o narednom ugovoru, rano je da se prejudicira. Što se tiče snabdevenosti gasom, zahvaljujući izgradnji toka Gastrans, Srbija je obezbedila drugu dugoročnu stabilnost snabdevanja gasom u narednih 30 godina. Kada je reč o električnoj energiji, Popović je naveo da neće biti poremećaja sa snabdevenošću, bez obzira na skok cena na svetskoj berzi, prevashodno iz razloga što Elektroprivreda Srbija snabdeva preko 98 odsto potrošača u Srbiji, ali i da je ovo opomena koliko znači čuvanje energetske bezbednosti države.

Na sednici su se obratili i predstavnici Privredne komore Srbije, Ministarstva privrede i Toplane Srbije.

Predsednik Odbora je istakao da do poremećaja cena na tržištu jeste došlo, i da je to globalni problem, ali da se cene električne energije za stanovništvo neće menjati, ali ono što jeste zabrinjavajuće je da ove cene mogu da dovedu do turbulencija u prerađivačkoj i građevinskoj industriji. On je naveo da Srbija reformu energetskog sektora mora voditi studiozno, oprezno i konzervativno, kako bi se što bezbolnije prevazilazile ovakve situacije.

Arsić je konstatovao da je neophodno da se na Odboru sve relevantne institucije periodično i u kontinuitetu sastaju, gde će analizirati promene na tržištu energenata, kako bi što preciznije i što brže reagovali na globalne izazove, koji su doveli do ovakve krize.

U nastavku sednice, Odbor je konstatovao isticanje mandata člana Saveta Komisije za zaštitu konkurencije Čedomiru Radojčiću, 27. decembra 2021. godine. Istekom vremena na koje je izabran, stiču se uslovi za pokretanje postupka za izbor člana Saveta Komisije, čija procedura počnje tri meseca pre isteka mandata.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Veroljub Arsić.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime