Карић разматрао информацију о ценама и снабдевености тржишта енергената у Србији (ВИДЕО)

0
1073


На 25. седници Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику, која је одржана 8. октобра 2021. године, чланови Одбора међу којима је и посланик Драгомир Ј. Карић размотрили су информацију о ценама и снабдевености тржишта енергената у Републици Србији.

Члановима Одбора обратио се државни секретар Министарства рударства и енергетике Зоран Лакићевић и упознао их са тренутном ситуацијом на тржишту енергената. Пројекције на тржишту показују да се на основу финансијских указатеља на тржишту очекује стабилизација цене гаса, поготово на крају сезоне. Што се тиче резерви, државни секретар је истакао да Србија добија шест милиона кубика гаса сваког дана преко Бугарске и да ће се, уколико буде потребе, извлачити гас из складишта, од 15 милиона кубика гаса дневно.

Државни секретар је истакао да Србија плаћа гас далеко мање од актуелне тржишне цене и да ће Министарство радити на продужењу уговора и могућности да се задржи таква или барем приближна цена у наредном периоду. Што се тиче цене струје, која је у протеклом периоду драстично флуктуирала, Лакићевић је истакао да ће цена према домаћинствима наставити да буде фиксна, али да је према привреди мало другачија ситуација. Уговори који се тренутно склапају са привредним субјектима, имаће веће цене струје у поређењу са оним из месеца августа. Потреба за увозом електричне енергије је мала и вероватно неће бити потребе за додатним увозом, истакао је Лакићевић. Што се тиче нафтних деривата Србија има довољно резерви, које ће бити појачане са 26 тона до краја месеца.

Дејан Поповић, председник Савета Агенције за енергетику, рекао је да Агенција перманентно прати тржиште, те да је вишеструко повећање цене гаса у претходном периоду незапамћено, али да оне за сада неће утицати на Србију, због уговора који Србија има са Гаспромом, а када је реч о наредном уговору, рано је да се прејудицира. Што се тиче снабдевености гасом, захваљујући изградњи тока Гастранс, Србија је обезбедила другу дугорочну стабилност снабдевања гасом у наредних 30 година. Када је реч о електричној енергији, Поповић је навео да неће бити поремећаја са снабдевеношћу, без обзира на скок цена на светској берзи, превасходно из разлога што Електропривреда Србија снабдева преко 98 одсто потрошача у Србији, али и да је ово опомена колико значи чување енергетске безбедности државе.

На седници су се обратили и представници Привредне коморе Србије, Министарства привреде и Топлане Србије.

Председник Одбора је истакао да до поремећаја цена на тржишту јесте дошло, и да је то глобални проблем, али да се цене електричне енергије за становништво неће мењати, али оно што јесте забрињавајуће је да ове цене могу да доведу до турбуленција у прерађивачкој и грађевинској индустрији. Он је навео да Србија реформу енергетског сектора мора водити студиозно, опрезно и конзервативно, како би се што безболније превазилазиле овакве ситуације.

Арсић је констатовао да је неопходно да се на Одбору све релевантне институције периодично и у континуитету састају, где ће анализирати промене на тржишту енергената, како би што прецизније и што брже реаговали на глобалне изазове, који су довели до овакве кризе.

У наставку седнице, Одбор је констатовао истицање мандата члана Савета Комисије за заштиту конкуренције Чедомиру Радојчићу, 27. децембра 2021. године. Истеком времена на које је изабран, стичу се услови за покретање поступка за избор члана Савета Комисије, чија процедура почње три месеца пре истека мандата.

Седници је председавао председник Одбора Верољуб Арсић.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име