Karić: Poslanici podržavaju Vladu u saradnji sa svim državama, nebitno od njihove veličine

0
1876

U Narodnoj skupštini Srbije održana je 64. sednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, kojom je predsedavala Snežana Petrović.

Razmatrani su predlozi Predloga zakona o potvrđivanju Sporazuma o saradnji između Vlade Srbije i Vlade Turske o industriji i tehnologiji, Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o kontroli i žigosanju predmeta od dragocenih metala, sa aneksima I i II, koji je podnela Vlada, Predloga zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Mađarske o saradnji na izgradnji, upravljanju, održavanju, rekonstrukciji i sanaciji gasovoda za transport prirodnog gasa koji prolazi preko državne granice.


Na sednici se govorilo i o Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Grenade o ekonomskoj saradnji, Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Crne Gore o uzajamnom priznavanju kvalifikovanih usluga od poverenja koje se pružaju u Republici Srbiji i usluga sertifikovanja za elektronske transakcije koje se pružaju u Crnoj Gori.

Dnevni red je obuhvatao i izjašnjavanje o Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Kraljevine Maroko o trgovinskoj i ekonomskoj saradnji i Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma o saradnji u oblasti turizma između Vlade Srbije i Vlade Komonvelta Dominike.

Narodni poslanik Dragomir J. Karić, član Odbora, je veoma zadovoljan donetim zaključcima.

– Sednica je kao i uvek dala dobre rezultate uz konstruktivne rasprave. Mene pre svega raduje veliki odživ činovnika iz Vlade Srbije, među kojima je bio i državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević, kao i predstavnici Ministarstva privrede i Ministarstva energetike i rudarstva. Raduje me da smo potvrdili Predloge sporazuma za saradnju sa nekoliko država u važnim oblastima. Želim da napomenem da je prošle godine u Srbiji održana 141. skupština Interparlamentarne unije, koja je bila najposećenija do sada, prilikom čijeg je trajanja predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković imala susrete sa 147 šefova delegacija iz celog sveta, od čega su 80 njih bili predsednici parlamenata. Imali smo predstavnike od najmanjih država koje imaju po 17.000 stanovnika do Kine, Rusije i Indije. To govori o tome da Srbija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem vraća onaj sjaj koji smo u spoljnoj politici imali u vreme Josipa Broza Tita – kaže Karić.

On dodaje da je ova sednica još jednom potvrdila da narodni poslanici maksimalno rade na tome da se potvrde i usvoje predlozi, zakoni i ugovori koje Vlada sklapa sa partnerima iz celog sveta.

– Važno je da imamo saradnju i sa Grenadom, i sa svim ti malim državama, jer njihov glas u Ujedinjenim nacijama vredi isto koliko i glas Rusije, SAD, Kine, Brazila ili bilo koje druge velike zemlje sa mnogo stanovnika. Srbija u ovom momentu ima izvrsnu međunarodnu poziciju u širem smislu, neću da se osvrćem na dešavanja na Balkanu i naše susede, a to će se jednom potvrditi onim što će se neminovno desiti – punim i ravnopravnim statusom Srbije u svim međunarodnim organizacijama i razgovorima sa državama bez obzira na njihovu moć i veličinu.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime