Карић: Посланици подржавају Владу у сарадњи са свим државама, небитно од њихове величине

0
2074

У Народној скупштини Србије одржана је 64. седница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику, којом је председавала Снежана Петровић.

Разматрани су предлози Предлога закона о потврђивању Споразума о сарадњи између Владе Србије и Владе Турске о индустрији и технологији, Предлог закона о потврђивању Конвенције о контроли и жигосању предмета од драгоцених метала, са анексима И и ИИ, који је поднела Влада, Предлога закона о потврђивању Споразума између Владе Србије и Владе Мађарске о сарадњи на изградњи, управљању, одржавању, реконструкцији и санацији гасовода за транспорт природног гаса који пролази преко државне границе.


На седници се говорило и о Предлогу закона о потврђивању Споразума између Владе Србије и Владе Гренаде о економској сарадњи, Предлогу закона о потврђивању Споразума између Владе Србије и Владе Црне Горе о узајамном признавању квалификованих услуга од поверења које се пружају у Републици Србији и услуга сертификовања за електронске трансакције које се пружају у Црној Гори.

Дневни ред је обухватао и изјашњавање о Предлогу закона о потврђивању Споразума између Владе Србије и Владе Краљевине Мароко о трговинској и економској сарадњи и Предлогу закона о потврђивању Споразума о сарадњи у области туризма између Владе Србије и Владе Комонвелта Доминике.

Народни посланик Драгомир Ј. Карић, члан Одбора, је веома задовољан донетим закључцима.

– Седница је као и увек дала добре резултате уз конструктивне расправе. Мене пре свега радује велики оџив чиновника из Владе Србије, међу којима је био и државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација Мирослав Кнежевић, као и представници Министарства привреде и Министарства енергетике и рударства. Радује ме да смо потврдили Предлоге споразума за сарадњу са неколико држава у важним областима. Желим да напоменем да је прошле године у Србији одржана 141. скупштина Интерпарламентарне уније, која је била најпосећенија до сада, приликом чијег је трајања председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић имала сусрете са 147 шефова делегација из целог света, од чега су 80 њих били председници парламената. Имали смо представнике од најмањих држава које имају по 17.000 становника до Кине, Русије и Индије. То говори о томе да Србија са председником Александром Вучићем враћа онај сјај који смо у спољној политици имали у време Јосипа Броза Тита – каже Карић.

Он додаје да је ова седница још једном потврдила да народни посланици максимално раде на томе да се потврде и усвоје предлози, закони и уговори које Влада склапа са партнерима из целог света.

– Важно је да имамо сарадњу и са Гренадом, и са свим ти малим државама, јер њихов глас у Уједињеним нацијама вреди исто колико и глас Русије, САД, Кине, Бразила или било које друге велике земље са много становника. Србија у овом моменту има изврсну међународну позицију у ширем смислу, нећу да се осврћем на дешавања на Балкану и наше суседе, а то ће се једном потврдити оним што ће се неминовно десити – пуним и равноправним статусом Србије у свим међународним организацијама и разговорима са државама без обзира на њихову моћ и величину.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име