Karić: Ponosan sam na prijateljstvo između Srbije i Alžira

0
2569

Ambasador Alžira Abdelhamid Šebšub priredio je prijem povodom 65. godišnjice od početka rata za nacionalno oslobođenje njegove zemlje.

Svečanosti u beogradskom hotelu Metropol prisustvovale su brojne uvažene zvanice među kojima ministar rada Zoran Đorđević, narodni poslanik Dragomir J. Karić, predstavnici diplomatskog kora i ličnosti iz javnog života Srbije.

Ambasador Šebšub je rekao da su u Alžiru započete reforme u cilju obezbeđivanja veće transparentnosti državnih institucija, te da će predsednički izbori koji su zakazani za 12. decembar označiti početak novog razdoblja u kojem će biti ojačan princip građanstva utemeljen na jednakim pravima i obavezama za sve Alžirce. On je podsetio i na veliku ulogu koju je narod Srbije, kao i ostali narodi u SFRJ pod vođstvom Josipa Broza Tita, imao tokom alžirske borbe za slobodu, dodavši da je veoma ponosan na prijateljstvo Alžira i Srbije.

Narodni poslanik Dragomir J. Karić istako je važnost negovanja bliskih odnosa sa prijateljskim zemljama kakav je Alžir.

– Prijateljstvo između Srbije i Alžira datira decenijama unazad, još u vreme Prvog svetskog rata kada je narod Alžira pružio pomoć i lečenje srpskim vojnicima nakon Albanske golgote. Nažalost, nisu se svi oporavili i sahranjeni su na srpskom vojničkom groblju, koje tamošnje institucije revnosno održavaju. Ali, ne treba zaboraviti ni da su Alžirci dali svoje životu u oslobađanju Beograda u Velikom ratu i da mnogi počivaju na vojničkom groblju u srpskoj prestonici. I kao što reče ambasador – veoma sam ponosan na prijateljstvo između naših država – naglasio je narodni poslanik Dragomir J. Karić, član Parlamentarne grupe prijateljstva sa Alžirom u Narodnoj skupštini Srbije.

Karić je dodao da postoji mnogo prostora za razvijanje privrednih i ekonomskih odnosa, posebno u oblasti poljoprivrede, industrije i turizma, podsetivši da mnoga srpska preduzeća već uspešno posluju u Alžiru.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime