Карић: Поносан сам на пријатељство између Србије и Алжира

0
2753

Амбасадор Алжира Абделхамид Шебшуб приредио је пријем поводом 65. годишњице од почетка рата за национално ослобођење његове земље.

Свечаности у београдском хотелу Метропол присуствовале су бројне уважене званице међу којима министар рада Зоран Ђорђевић, народни посланик Драгомир Ј. Карић, представници дипломатског кора и личности из јавног живота Србије.

Амбасадор Шебшуб је рекао да су у Алжиру започете реформе у циљу обезбеђивања веће транспарентности државних институција, те да ће председнички избори који су заказани за 12. децембар означити почетак новог раздобља у којем ће бити ојачан принцип грађанства утемељен на једнаким правима и обавезама за све Алжирце. Он је подсетио и на велику улогу коју је народ Србије, као и остали народи у СФРЈ под вођством Јосипа Броза Тита, имао током алжирске борбе за слободу, додавши да је веома поносан на пријатељство Алжира и Србије.

Народни посланик Драгомир Ј. Карић истако је важност неговања блиских односа са пријатељским земљама какав је Алжир.

– Пријатељство између Србије и Алжира датира деценијама уназад, још у време Првог светског рата када је народ Алжира пружио помоћ и лечење српским војницима након Албанске голготе. Нажалост, нису се сви опоравили и сахрањени су на српском војничком гробљу, које тамошње институције ревносно одржавају. Али, не треба заборавити ни да су Алжирци дали своје животу у ослобађању Београда у Великом рату и да многи почивају на војничком гробљу у српској престоници. И као што рече амбасадор – веома сам поносан на пријатељство између наших држава – нагласио је народни посланик Драгомир Ј. Карић, члан Парламентарне групе пријатељства са Алжиром у Народној скупштини Србије.

Карић је додао да постоји много простора за развијање привредних и економских односа, посебно у области пољопривреде, индустрије и туризма, подсетивши да многа српска предузећа већ успешно послују у Алжиру.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име