Историјски споразум у олимпијском граду у Русији

0
2733

Ваљево изашло на Црно море, следи братимљење са Сочијем!

Докумет о успостављању пријатељских односа између руског и српског града потписали Виктор Петрович Филонов и Милорад Илић, а српску делегацију предводио народни посланик Драгомир Ј. Карић

Ваљево и Сочи су на корак од братимљења, а томе у прилог иде Споразум о пријатељству који су у уторак потписали председник Градске скупштине Сочија Виктор Петрович Филонов и председник Скупштине града Ваљево Милорад Илић.

Свечаности у олимпијском граду на Црном мору претходио је састанак којем су присуствовали градоначелник Сочија Анатолиј Пахомов, депутат Јуриј Сергејевич Немцев, представници локалне администрације и чланови српске делегације коју је предводио народни посланик Драгомир Ј. Карић, члан Парламентарне групе пријатељстсва Србије и Русије. Истакнуто је да су становници Србије заинтересовани за одмор у познатом летовалишту, а разматране су и могућности реализације великих пројеката у области грађевинарства, културе, бизниса као и размене студената.

Драгомир Ј. Карић је за медије у Русији, који су опширно извештавали о овом великом догађају, истакао да је указано на потребу увођења директне авионске линије између Београда и Сочија, са чим се сложио и градоначелник Пахомов који је одмах наложио сарадницима да са авио-превозницима размотре најбоље опције за реализацију овог плана.

– Када сам градоначелнику Пахомову рекао да Србија нема море и да можемо са њима да сарађујемо, он је одмах казао: “Од данас Србија има море!” Директан лет од Београда до Сочија трајао би два сата и спремни су да успоставе ту линију. Треба имати у виду да у Сочију сезона траје 365 дана у години. Ево сад је април, људи се купају, а горе на планини од 2.900 метара има много снега и скијање је у пуном јеку. То је феноменално. Сочи је, иначе, историјски град, има много тога да се види. Тамо се одржавају и трке Формуле 1, пуно је модерних стадиона и спортских дворана. Сочи је град у којем недеља дана пролети као један дан. Тамо има све што грађани Србије воле – прецизирао је Драгомир Ј. Карић.

Иначе, идеја о блиској сарадњи између Ваљева и Сочија развили су пре две године млади посланици на Фестивалу омладине и студената, након чега је уследио низ састанака градских челника, који су на крају довели до потписивања овог изузетног стратешког споразума од велике важности за продубљивање пријатељских односа између две државе и јачање привредне сарадње.  

– Договорена је нова посета Ваљеву градских челника Сочија, који су изузетно заинтересовани да доведу инвеститоре који ће да уложе у изградњу постројења за прераду воћа, поврћа и меса у Западној Србији, што је за нас од великог значаја – отркива Драгомир Ј. Карић и додаје:

– Презентације ће бити приређене у Ваљеву, Ужицу, Шапцу и Чачку, значи у четири округа. Управо регионално повезивање је веома важно и на томе увек потенцира и Богољуб Карић, као председник Покрета снага Србије и председник Удружења индустијалаца и предузетника Србије, и то се у потпуности уклапа у стратегију председника Србије Александра Вучића о повезивању свих субјекта Србије и Русије за бржи напредак привредне и економске сарадње.

Српску делегацију су у Сочију осим народног посланика Драгомира Ј. Карића и предсдника Скупштине града Ваљево Милорада Илића чинили проф. др Мирољуб Ивановић, члан Већа града Ваљева, одборник Милош Ковачевић, економиста Саша Митић и Драгољуб Јованчић из Чачка.

Вредно признање

Драгомиру Ј. Карићу указана је велика част када му је градоначелник Пахомов уручио медаљу у име грађана Сочија која се додељује заслужнима за допринос у развоју града.

– Награђен сам за заслуге у развоју олимпијског града и за изградњу једне од најбрже подигнутих зграда у Сочију током припрема за Олимпијске игре, која и данас краси град. Они то не заборављају – нагласио је Карић.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име