ДРАГОМИР КАРИЋ: Са Грузијом можемо развити одличну привредну сарадњу

0
2675

Председник грузијског парламента стигао у нашу земљу на позив председнице Скупштине Маје Гојковић

Посета председника парламента Грузије Ираклија Кобахиџеа Србији, на позив председнице Народне скупштине Маје Гојковић, од велике је важности за продубљивање пријатељских односа.

У прилог томе је и најава да ће две земље отворити амбасаде у главним градовима, а у Београду је јуче свецано отворен почасни конзулат. Председник Александар Вучић је у разговору с гостом из Грузије истакао да делимо заједничке вредности и принципијелно заступамо позиције поштовања суверенитета и територијалног интегритета, а председница Скупштине га је подробно упознала с актуелним дешавањима, као и ситуацијом на Космету.

Маја Гојковић и Ираклиј Кобахиџе потписали су споразум о партнерству, а на значај ових састанака указује Драгомир Карић, народни посланик и члан Парламентарне групе пријатељства између Србије и Грузије.

Састанку су с наше стране, поред председнице Скупштине Маје Гојковић и Драгомира Карића, присуствовали Жарко Обрадовић, председник Парламентарног одбора за спољне послове, и Дубравка Филиповски, председница Парламентарне групе пријатељства с Грузијом.

– Ово је историјска посета. Ираклиј Кобахиџе је први председник парламента Грузије који је посетио Србију. Говорили смо о привредној сарадњи која, нажалост, не прати изврсну политичку сарадњу – каже Карић, који је пре 32 године у грузијским градовима, још у време Совјетског Савеза, градио хотеле, фабрике за прераду воћа и поврћа, производњу вина и сокова, и додаје:

– Било је врло конструктивних разговора и о спорту, култури, туризму, посебно о религиозном туризму. Не треба заборавити да је Грузија са три милиона становника прошле године имала 8,5 милиона туриста, да је међу шест држава у свету по поштовању права, развоју, дигитализацији…

Треба нагласити да је Александар Вучић иницирао отварање прве авио-линије на релацији Београд – Тбилиси – Батуми. Батуми је једно од њихових најлепших места за одмор, плаже су изванредне, то је бисер на Црном мору. До тамо би требало око два и по сата лета. То би било одлично за наше туристе – пили би добро вино, јели би добру храну и уживали би у гостопримству наших пријатеља Грузина.

Драгомир Карић каже да је важно истаћи да је отворен почасни конзулат Грузије и да ће функцију шефа мисије обављати њихов директор за политичка питања у министарству иностраних послова, што довољно говори о томе колико они озбиљно рачунају на сарадњу са Србијом.

 

 

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име