Sastankom dva gradonačelnika počeli „Dani Minska u Beogradu“(VIDEO)

0
2082

Manifestacija „Dani Minska u Beogradu“ važan je događaj i dobra prilika da građani Beograda upoznaju kulturu, tradiciju i istoriju Belorusije i grada Minska, istakao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali koji se danas u Starom dvoru sastao sa gradonačelnikom Minska Andrejom Šorecom.

Prvi čovek Minska sa delegacijom tog beloruskog grada boravi u srpskoj prestonici povodom manifestacije „Dani Minska u Beogradu“.

Cilj ove manifestacije je, kako je naglasio gradonačelnik Beograda, približavanje dva naroda i dve zemlje.

„Cilj je i da se da se razvijaju poslovni odnosi, zapošljava industrija, ali i da se neki projekti zajedno realizuju.“

Mali je podsetio da je Sporazum o saradnji dva grada potpisan još 2014. godine, kao i da je Beograd prošle godine imao priliku da se predstavi na manifestaciji „Dani Beograda u Minsku“.

„Mi ćemo prijateljima iz Minska za ovih nekoliko dana pokazati sve ono što smatramo da je najbolje u našem gradu, pokazaćemo im veliki projekat Beograd na vodi, Naučno-tehnološki park na Zvezdari, a ovo će biti i prilika da provozamo i elektro-autobuse koji su povodom ove manifestacije iz Belorusije stigli u srpsku prestonicu“, rekao je Mali i dodao da će sutra biti organizovan i veliki poslovni forum kome će prisustvovati poslovni ljudi iz Srbije i Belorusije.

Prema njegovim rečima, Beograd očekuje velika nabavka elektro-autobusa, planirano je između 80 i stotinu takvih vozila, a kako je precizirao, ukoliko preduzeće iz Minska bude dalo najbolju ponudu Beograđani će se ubuduće voziti ovim autobusima.

„Poseban akcenat stavićemo na razvoj turizma, budući da postoji veliki potencijal u privlačenju sve većeg broja turista iz Belorusije u srpsku prestonicu. Moramo da nađemo način da ih zadržimo nekoliko dana u Beogradu i Srbiji, na čemu će raditi turističke organizacije dva grada“, naveo je Mali i pozvao goste iz Belorusije na otvaranje fontane na Slaviji, koja će biti nova turistička atrakcija Beograda.

Gradonačelnik Minska Andrej Šorec rekao je da je manifestacija „Dani Minska u Beogradu“ nastavak saradnje koja je započeta u Minsku prošle godine, te da je ovo viši nivo saradnje.

„Dva sporazuma koja smo danas potisali su korak ka konkretizaciji bolje saradnje. Imamo o čemu da razgovaramo ali i da se družimo. Ova manifestacija je nastavak unapređenja dobrih odnosa dve zemlje i dva grada. Slobodno mogu reći da je Beograd dobar i gostopljimljiv domaćin“, istakao je Šorec.

Ovom prilikom predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić i predsednik Oktobarskog rejona Anatolij Petrovič Žukovski potpisali su Sporazum o uspostavljanju saradnje tog rejona i ove beogradske opštine.

Direktorka Studija B Ivana Vučićević i direktor gradske televizije Jurij Kozjatko potpisali su Sporazum o uspostavljanju saradnje STV i Studija B.

Događaju su prisustvovali predstavnici gradskih vlasti, delegacije iz Minska i počasni konzul Belorusije u Beogradu Dragomir J. Karić.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime