Састанком два градоначелника почели „Дани Минска у Београду“(ВИДЕО)

0
2153

Манифестација „Дани Минска у Београду“ важан је догађај и добра прилика да грађани Београда упознају културу, традицију и историју Белорусије и града Минска, истакао је градоначелник Београда Синиша Мали који се данас у Старом двору састао са градоначелником Минска Андрејом Шорецом.

Први човек Минска са делегацијом тог белоруског града борави у српској престоници поводом манифестације „Дани Минска у Београду“.

Циљ ове манифестације је, како је нагласио градоначелник Београда, приближавање два народа и две земље.

„Циљ је и да се да се развијају пословни односи, запошљава индустрија, али и да се неки пројекти заједно реализују.“

Мали је подсетио да је Споразум о сарадњи два града потписан још 2014. године, као и да је Београд прошле године имао прилику да се представи на манифестацији „Дани Београда у Минску“.

„Ми ћемо пријатељима из Минска за ових неколико дана показати све оно што сматрамо да је најбоље у нашем граду, показаћемо им велики пројекат Београд на води, Научно-технолошки парк на Звездари, а ово ће бити и прилика да провозамо и електро-аутобусе који су поводом ове манифестације из Белорусије стигли у српску престоницу“, рекао је Мали и додао да ће сутра бити организован и велики пословни форум коме ће присуствовати пословни људи из Србије и Белорусије.

Према његовим речима, Београд очекује велика набавка електро-аутобуса, планирано је између 80 и стотину таквих возила, а како је прецизирао, уколико предузеће из Минска буде дало најбољу понуду Београђани ће се убудуће возити овим аутобусима.

„Посебан акценат ставићемо на развој туризма, будући да постоји велики потенцијал у привлачењу све већег броја туриста из Белорусије у српску престоницу. Морамо да нађемо начин да их задржимо неколико дана у Београду и Србији, на чему ће радити туристичке организације два града“, навео је Мали и позвао госте из Белорусије на отварање фонтане на Славији, која ће бити нова туристичка атракција Београда.

Градоначелник Минска Андреј Шорец рекао је да је манифестација „Дани Минска у Београду“ наставак сарадње која је започета у Минску прошле године, те да је ово виши ниво сарадње.

„Два споразума која смо данас потисали су корак ка конкретизацији боље сарадње. Имамо о чему да разговарамо али и да се дружимо. Ова манифестација је наставак унапређења добрих односа две земље и два града. Слободно могу рећи да је Београд добар и гостопљимљив домаћин“, истакао је Шорец.

Овом приликом председник општине Вождовац Александар Савић и председник Октобарског рејона Анатолиј Петрович Жуковски потписали су Споразум о успостављању сарадње тог рејона и ове београдске општине.

Директорка Студија Б Ивана Вучићевић и директор градске телевизије Јуриј Козјатко потписали су Споразум о успостављању сарадње СТВ и Студија Б.

Догађају су присуствовали представници градских власти, делегације из Минска и почасни конзул Белорусије у Београду Драгомир Ј. Карић.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име