Хрватска даје пуну подршку Србији на путу ка Европској унији / Наши суседи се припремају за председавање ЕУ

0
3053

Амбасадор Гордан Бакота на пријему поводом Дана државности Хрватске истакао да је његова држава снажан заговорник европске перспективе свих земаља Западног Балкана. Народни посланик Драгомир Ј. Карић нагласио да су овакве вести веома важне за јачање добросуседских односа

На свечаном пријему који је у Београду организовала Амбасада Хрватске поводом Дана државности, амбасадор Гордан Бакота је истакао да Србија има пуну подршку његове земље на путу ка Европској унији.

– Република Хрватска налази се у припремама за председвање Европском унијом у првој половини 2020. године. Током председавања организоваћемо самит чији је циљ јачање европске перспективе земаља Западног Балакана. Хрватска дипломатија у Србији се налази у свеобухватним припремама за председавање, планирамо да интезивирамо дијалог са Србијом како на решавању отворених билатералних питања тако и на дијалогу о важном европском контексту. Желим истаћи да Хрватска остаје снажан заговорник европске перспективе свих држава Западног Балкана, тако и Србије. Све интензивнији привредни односи и одлична културна сарања свакако доказују да су контакти између грађана Хрватске и Србије на завидном нивоу – рекао је између осталог амбасадор Бакота и нагласио да га посебно весели повећање броја гостију из Србије који за одмор бирају хрватске туристичке дестинације, што према подацима туристичких агенција износи више од 20 одсто у односу на пре две године.

Народни посланик Драгомир Ј. Карић нагласио је да су овакве вести из Хрватске веома важне за јачање добросуседских односа и успостављање трајног мира на овим простирима уз јачање економске сарадње за шта се интензивно залаже председник Србије Александар Вучић.

– То што сам имао прилике да чујем од амбасадора Хрватске ме као и сваког грађанина Србије, али и као народног посланика, веома радује. Изузетно је вредна пажње информација да ће се Хрватска максимално трудити да за време свог шестомесечног председавања Европском унијом буде земља која ће представљати важну карику приближавању Србије породици европских држава. То је добра вест и нама требају такве вести од наше суседне државе. И позиција Србије је увек била таква да је где год је могла градили све боље односе.

Пријему поводом Дана државности Хрватске су присуствовале бројне личности из политичког, дипломатског, културног и уопште јавног живота Србије, а међу званицама су били и шеф мисије ОЕБС у Србији Андреа Орицио, шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, амбасадори САД и Француске Кајл Скат и Фредерик Мондолони.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име