Futoška kupusijada doprinosi etiketi Evropske prestonice kulture 2021 (UČESTVOVAO PSS-BK)

0
2442

Ovogodišnja 19. “Futoška kupusijada” predstavlja jedinstvenu manifestaciju u Srbiji – po tematici kojoj je posvećena, mestu svoga redovnog održavanja i bogatstvu mogućnosti koje pruža autohtona sorta kupusa kakva se uzgaja i prerađuje isključivo u Futogu, sa akcentom na potrebu proizvodnje zdrave hrane u zdravoj životnoj sredini.

Manifestacija “Futoška kupusijada” od ranog jutra spremno je dočekala posetioce koji su pristizali sa svih strana, dok je miris sarme mamio prisutne, koji su u koloni čekali ne bi li je okusili.

Ni pesme ni veselja nije manjkalo, uz bogat kulturno umetnički program, koji je ugostio preko 500 učesnika.

Takmičenje u kuvanju slatkog i kiselog kupusa i izbor najteže glavice futoškog kupusa ponovo  je privukao veliki broj takmičara. U kuvanju kupusa učestvovali su i predstavnici Gradskog odbora Pokreta SNAGA SRBIJE-BK Novi Sad, predvođeni Brankom Ivaniševićem. Veliku podršku pružio je član Pokreta i mladi ugostitelj Danilo Sivč.

Tradicionalnu manifestaciju posetio je i zajedno sa saradnicima prošetao i razgovarao sa izlagačima  i narodni poslanik, zamenik predsednika PSS-BK, Dragomir J. Karić.

– Ovo je prilika da pozovemo sve poljoprivrednike da se udružuju, označe geografsko poreklo i na taj način zauzmu bolje pozicije na tržištu u zemlji i svetu, poručio je Karić.

U okviru KUPUSIJADE, održan je i IX Susret proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije i predstavini su proizvodi koji su mapirani u okviru projekta.

Ovom manifestacijom organizatori su se osvrnuli i na dugu tradiciju čuvenog Futoškog vašara, koji je kroz vekove predstavljao mesto susreta različitih kultura.

Među stanovnicima Futoga mnogo je davnašnjih doseljenika iz Hercegovine i Krajine koji su predstavili svoju kulturu i u okviru toga kuhinju i običaje.

Otvaranju kupusijade u Futogu prisustvovao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kao ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

– Sve ono što se dešava u našem gradu, a oslikava i predstavlja naš ambijent, navike, tradiciju i kulturu doživljavam kao sliku u celokupnom mozaiku Grada, a Futoška kupusijada je već toliko tradicionalno pozicionirana sa velikom prepoznatljivošću, te kao takva doprinosi etiketi Evropske prestonice kulture 2021 – rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Kako je rekao Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, moramo da budemo svesni da se potrošačko društvo menja, naročito u najrazvijenijim zemljama u kojima pretendujemo da izvozimo našu robu.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime