Футошка купусијада доприноси етикети Европске престонице културе 2021 (УЧЕСТВОВАО ПСС-БК)

0
2483

Овогодишња 19. “Футошка купусијада” представља јединствену манифестацију у Србији – по тематици којој је посвећена, месту свога редовног одржавања и богатству могућности којe пружа аутохтона сорта купуса каква се узгаја и прерађује искључиво у Футогу, са акцентом на потребу производње здраве хране у здравој животној средини.

Манифестација “Футошка купусијада” од раног јутра спремно је дочекала посетиоце који су пристизали са свих страна, док је мирис сарме мамио присутне, који су у колони чекали не би ли је окусили.

Ни песме ни весеља није мањкало, уз богат културно уметнички програм, који је угостио преко 500 учесника.

Такмичење у кувању слатког и киселог купуса и избор најтеже главице футошког купуса поново  је привукао велики број такмичара. У кувању купуса учествовали су и представници Градског одбора Покрета СНАГА СРБИЈЕ-БК Нови Сад, предвођени Бранком Иванишевићем. Велику подршку пружио је члан Покрета и млади угоститељ Данило Сивч.

Традиционалну манифестацију посетио је и заједно са сарадницима прошетао и разговарао са излагачима  и народни посланик, заменик председника ПСС-БК, Драгомир Ј. Карић.

– Ово је прилика да позовемо све пољопривреднике да се удружују, означе географско порекло и на тај начин заузму боље позиције на тржишту у земљи и свету, поручио је Карић.

У оквиру КУПУСИЈАДЕ, одржан је и IX Сусрет произвођача традиционалних производа Србије и представини су производи који су мапирани у оквиру пројекта.

Овом манифестацијом организатори су се осврнули и на дугу традицију чувеног Футошког вашара, који је кроз векове представљао место сусрета различитих култура.

Међу становницима Футога много је давнашњих досељеника из Херцеговине и Крајине који су представили своју културу и у оквиру тога кухињу и обичаје.

Отварању купусијаде у Футогу присуствовао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић као министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

– Све оно што се дешава у нашем граду, а осликава и представља наш амбијент, навике, традицију и културу доживљавам као слику у целокупном мозаику Града, а Футошка купусијада је већ толико традиционално позиционирана са великом препознатљивошћу, те као таква доприноси етикети Европске престонице културе 2021 – рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Како је рекао Министар пољопривреде Бранислав Недимовић, морамо да будемо свесни да се потрошачко друштво мења, нарочито у најразвијенијим земљама у којима претендујемо да извозимо нашу робу.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име