Faris Roumi M. S. Al-Naimi: Katar sa Srbijom želi odnose na najvišem nivou

0
145

Ambasador Faris Roumi M. S. Al-Naimi priredio je danas u Beogradu prijem povodom Nacionalnog dana države Katar, a taj važan istorijski datum obeležen je uz poruku da Katar sa Srbijom želi da podigne bilateralne odnose na najviše nivoe.

„Država Katar podržava sve napore u cilju unapređenja kulturne i civilizovane otvorenosti među narodima sveta i veliku pažnju poklanja razvoju bilateralne saradnje sa Srbijom, aktiviranjem zaključenih sporazuma i intenziviranjem razmene poseta visokih zvaničnika, kako bi podigli bilateralne odnose na najviše nivoe, pod mudrim rukovodstvom Emira Države Katar i predsednika Republike Srbije“, rekao je ambasador Al-Naimi.

Ambasador jedne od finansijski najmoćnijih zemalja sveta, koja je nezavisnost od Britanije stekla 1971. godine, naveo je da je ovogodišnja proslava Nacionalnog dana posebno važna, jer se poklapa sa održavanjem Svetskog prvenstva u fudbalu, a što je pored kulturnog identiteta, ekonomske, bezbednosne i administrativne sposobnosti, pokazalo i dostignuća Katra u svim oblastima.

Ambasador Al-Naimi zahvalio je svima na podršci i pohvalama na uspehu u organizaciji tog velikog globalnog događaja, čime se, kako je naveo, potvrđuje da je „to jedinstveno i inspirativno iskustvo za čitavo čovečanstvo, okupilo i ujedinilo ljude i njihova osećanja“.

Naglasio je da Katar Dan državnosti proslavlja pod sloganom „Naše jedinstvo je izvor naše snage“, koji afirmiše pristup kohezije i solidarnosti naroda Katara da se suoči sa izazovima i postigne ciljeve.

„Nacionalni dan Države Katar obeležavamo 18. decembra, čime pokazujemo solidarnost i jedinstvo u ljubavi prema otadžbini i ponos zbog mudrog vođstva Emira Šeika Tamima bin Hamada Al Tanija“, rekao je ambasador na prijemu u Hotelu Hajat, koji je počeo intoniranjem himni dve zemlje.

Prijemu su prisustvovali predstavnici Vlade Srbije, ministri Maja Gojković, Rade Basta, Husein Memić, diplomatskog kora, verskih zajednica, političkog i javnog života.

Ambasador je na kraju zahvalio svima koji su učestvovali u proslavi njihovog 51. Nacionalnog dana i naglasio da svemogućeg Boga moli da nas sve zaštiti od zla i ujedini na putu dobrote.

Nakon obraćanja, ambasador Al-Naimi je isekao slavljenički tortu zajedno sa ministarkom Majom Gojković, koja je kao predsednica Skupštine Srbije dva puta posetila Dohu i sklopila vazne sporazume vezane za saradnju dva parlamenta.

Na skupu su prikazani i segmenti svečane ceremonije otvaranja Svetskog prvenstva u Kataru, na kojem je među 32 zemlje učesnice bila i Srbija.

Katar Nacionalni dan obeležava kao sećanje na dan kada je 1878. Šeik Jasim bin Mohamed Al Tani nasledio oca kao katarski vladar.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime