Država se previše upetljala u rad sportskih klubova

0
2221

Zakon o sportu je izglasan. Najviše prašine podiglo se oko tačaka zakona koji regulišu privatizaciju sportskih klubova i utvrđivanje vlasništva nad sportskim objekatima, pre svega stadiona Crvene zvezde i Partizana, za koje klubovi insistiraju da su njihovo vlašništvo, a predlog zakona insistira da privatizaciji prethodi evidencija – koja će utvrditi šta je čije. Po predlogu zakona, privatizacija uopšte nije obavezna.

„Predlog novog Zakona o sportu predviđa da privatizacija uopšte nije obavezna, nego je opciona. Moći će da se privatizuju samo oni sportski klubovi za koje se utvrdi da većinsko vlasništvo kapitala ima država.

Međutim, baš to utvrđivanje vlašnistva izazvalo je žestoke reakcije iz dva najveća srpska fudbalska kluba, Crvene zvezde i Partizana, koji tvrde da su oni – kao udruženja građana – vlasnici stadiona i da tu nema državne svojine.

To je njihovo pravo, ali predlog novog zakona insistira na kontroli statusa sportskih organizacija. Država se na taj način previše upetljava u rad sportskih klubova, jer je veoma važno da se utvrdi da li je uopšte reč o običnim udruženjima građana. Član 59. predloga zakona jasno određuje i da u upravljačke organe sportskih klubova više neće moći da se kandiduju lica koja su pod istragom ili su bila osuđivana.

Za Pokret SNAGA SRBIJE-BK od velike važnosti je da se konačno zna kako i ko podnosi završni račun u klubovima, odnosno da se jednom zauvek utvrde pravila igre. To je do sada bilo neregulisano jer u klubovima nije bilo nikakve kontrole. Godinama smo u situaciji da naši najveći klubovi dobijaju pare iz budžeta, a dobrim delom funkcionišu kao privatni i država nema nikakav uvid u njihov rad.

Iako se kada se spomene privatizacija u sportu – odmah pomisli na Crvenu zvezdu i Partizan, prema mišljenju predlagača, veoma važno je napomenuti da ovo nije Zakon o fudbalu i da privatizacija svakako nije najvažnija stvar, jer će evidencija omogućiti da neki mali klubovi iz drugih sportova konačno dobiju priliku da se razvijaju.“Predlog zakona o sportu unikatan je model i prilagođen našem podneblju i uslovima srpskog sporta. Uostalom, nijedna zemlja EU nema isti zakon, svaki je donekle spečifičan.

 

Prof. dr Ranko Marijanović
Predsednik odbora za omladinu i sport
Pokreta SNAGA SRBIJE – BK

sportovi_simboli_420x0

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime