Држава се превише упетљала у рад спортских клубова

0
2242

Закон о спорту је изгласан. Највише прашине подигло се око тачака закона који регулишу приватизацију спортских клубова и утврђивање власништва над спортским објекатима, пре свега стадиона Црвене звезде и Партизана, за које клубови инсистирају да су њихово влашништво, а предлог закона инсистира да приватизацији претходи евиденција – која ће утврдити шта је чије. По предлогу закона, приватизација уопште није обавезна.

„Предлог новог Закона о спорту предвиђа да приватизација уопште није обавезна, него је опциона. Моћи ће да се приватизују само они спортски клубови за које се утврди да већинско власништво капитала има држава.

Међутим, баш то утврђивање влашниства изазвало је жестоке реакције из два највећа српска фудбалска клуба, Црвене звезде и Партизана, који тврде да су они – као удружења грађана – власници стадиона и да ту нема државне својине.

То је њихово право, али предлог новог закона инсистира на контроли статуса спортских организација. Држава се на тај начин превише упетљава у рад спортских клубова, јер је веома важно да се утврди да ли је уопште реч о обичним удружењима грађана. Члан 59. предлога закона јасно одређује и да у управљачке органе спортских клубова више неће моћи да се кандидују лица која су под истрагом или су била осуђивана.

За Покрет СНАГА СРБИЈЕ-БК од велике важности је да се коначно зна како и ко подноси завршни рачун у клубовима, односно да се једном заувек утврде правила игре. То је до сада било нерегулисано јер у клубовима није било никакве контроле. Годинама смо у ситуацији да наши највећи клубови добијају паре из буџета, а добрим делом функционишу као приватни и држава нема никакав увид у њихов рад.

Иако се када се спомене приватизација у спорту – одмах помисли на Црвену звезду и Партизан, према мишљењу предлагача, веома важно је напоменути да ово није Закон о фудбалу и да приватизација свакако није најважнија ствар, јер ће евиденција омогућити да неки мали клубови из других спортова коначно добију прилику да се развијају.“Предлог закона о спорту уникатан је модел и прилагођен нашем поднебљу и условима српског спорта. Уосталом, ниједна земља ЕУ нема исти закон, сваки је донекле спечифичан.

 

Проф. др Ранко Маријановић
Председник одбора за омладину и спорт
Покрета СНАГА СРБИЈЕ – БК

sportovi_simboli_420x0

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име