Veliki jubilej: Ambasada Indije obeležila Dan nezavisnosti

0
2233

U prisustvu velikog broja zvanica, ambasada Indije obeležila je večeras veliki jubilej – 70 godina nezavisnosti svoje zemlje.

Ambasadorka Republike Indije Narinder Čauhan istakla je, na proslavi u beogradskom restoranu “Savanova”, da Indija i Srbija imaju tradicionalno bliske i prijateljske odnose.

“To podrazumeva uzajamno poverenje, razumevanje i sardanju, kao i međusobno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta”, rekla je Čaunhan i podsetila na istorijsku posetu Aleksandra Vučića ovoj zemlji u januaru 2017. godine, koja je ujedno bila i prva visoka bilateralna poseta Indiji od 1986. godine.

Prema njenim rečima, primetan je sve veći broj indijskih kompanija koje dolaze u Srbiju, ali i turista. Osim jačanja ekonomske saradnje, ambasadorka Indije je rekla da će se raditi i na povezivanju mladih.

Čauhan ističe da Indija ima dugu tradiciju i kulturu, koja se kontinuirano razvija poslednjih 5.000 godina.

“Indija je danas važna i moćna država iz ekonomskog, vojnog i tehnološkog ugla. Uskoro će biti najnaseljenija zemlja na svetu, ali čak 65 odsto stanovništa ima 35 godina i manje. S jedne strane smo drevna civilizacija, a s druge zemlja s najmlađim stanovništvom na svetu. Upravo je zato i jedan od naših ciljeva povezivanje mladih iz Indije i Srbije.”

Proslavi povodom Dana nezavisnosti Indije prisustvovali su predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica, predsednica Izvršnog odbora Glavnog odbora Pokreta SNAGA SRBIJE – BK Persa Minjović, predsednik Nadzornog odbora Pokreta SNAGA SRBIJE – BK Miloš Vučinić, Mira Adanja Polak, brojne ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života Srbije.

Republika Indija je svoju nezavisnost stekla 15. avgusta 1947. godine, od kada se ovaj dan slavi kao Dan nezavisnosti kojim se obeležava sticanje slobode od prethodne vladavine Britanaca.

Dan kada je pre 70 godina proglašena nezavisnost Republike Indije i kada se u Nju Delhiju, prvi put zavijorila trobojka sa okruglom ašok čakrom u sredini, označava konačnu pobedu ideje i učenja velikog Mahatme Gandija da je moguće izvojevati nezavisnost nenasilnim aktivizmom, mirnim načinom i bez prolivanja krvi.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime