Велики јубилеј: Амбасада Индије обележила Дан независности

0
2234

У присуству великог броја званица, амбасада Индије обележила је вечерас велики јубилеј – 70 година независности своје земље.

Амбасадорка Републике Индије Нариндер Чаухан истакла је, на прослави у београдском ресторану “Саванова”, да Индија и Србија имају традиционално блиске и пријатељске односе.

“То подразумева узајамно поверење, разумевање и сардању, као и међусобно поштовање суверенитета и територијалног интегритета”, рекла је Чаунхан и подсетила на историјску посету Александра Вучића овој земљи у јануару 2017. године, која је уједно била и прва висока билатерална посета Индији од 1986. године.

Према њеним речима, приметан је све већи број индијских компанија које долазе у Србију, али и туриста. Осим јачања економске сарадње, амбасадорка Индије је рекла да ће се радити и на повезивању младих.

Чаухан истиче да Индија има дугу традицију и културу, која се континуирано развија последњих 5.000 година.

“Индија је данас важна и моћна држава из економског, војног и технолошког угла. Ускоро ће бити најнасељенија земља на свету, али чак 65 одсто становништа има 35 година и мање. С једне стране смо древна цивилизација, а с друге земља с најмлађим становништвом на свету. Управо је зато и један од наших циљева повезивање младих из Индије и Србије.”

Прослави поводом Дана независности Индије присуствовали су председник Покрајинске владе Игор Мировић, министар одбране Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић, представници дипломатског кора, верских заједница, председница Извршног одбора Главног одбора Покрета СНАГА СРБИЈЕ – БК Перса Мињовић, председник Надзорног одбора Покрета СНАГА СРБИЈЕ – БК Милош Вучинић, Мира Адања Полак, бројне личности из јавног, политичког и културног живота Србије.

Република Индија је своју независност стекла 15. августа 1947. године, од када се овај дан слави као Дан независности којим се обележава стицање слободе од претходне владавине Британаца.

Дан када је пре 70 година проглашена независност Републике Индије и када се у Њу Делхију, први пут завијорила тробојка са округлом ашок чакром у средини, означава коначну победу идеје и учења великог Махатме Гандија да је могуће извојевати независност ненасилним активизмом, мирним начином и без проливања крви.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име