Drugi dan posete predsednika Lukašenka Beogradu

0
2299

Predsednik Lukašenko kod predsednika Nikolića

Predsednika Belorusije Aleksandra Grigorjeviča Lukašenka uz najviše državne počasti ispred palate “ Srbija “ dočekao je predsednik Tomislav Nikolić. Nikolić je, prvo sa gostom razgovarao iza zatvorenih vrata da bi na zajedničkoj konferenciji za novinare istakao da je Lukašenko „veliki prijatelj Srbije“ i njegov „lični prijatelj“, koji je uvek kada je Srbija bila u nevolji prvi priticao u pomoć, što se pokazalo i u nedavnim poplavama.

Nikolić je rekao da Srbija ume da ceni pomoć Belorusije i da će se za prijateljstvo uvek odužiti prijateljstvom. „Naše narode ništa ne razdvaja, mogu samo da budu spojeni ako rukovodstva prate njihove želje a vi i ja pratimo želje svojih naroda“, poručio je Nikolić i obećao da će biti otklonjeni „nesporazumi kojih je bilo“.

Lukašenko je poručio da je Belorusija uvek podržavala i da će podržavati teritorijalni integritet Srbije i da pozdravlja napore srpskog rukovodstva za normalizaciju odnosa sa Prištinom.“Spremni smo da i dalje razvijamo prijateljske odnose sa Srbijom. Srpski narod će uvek za nas biti bratski narod, a Belorusija će uvek biti rame uz rame sa Srbijom u svim teškim situacijama“, rekao je Lukašenko.

Lukašenko u Domu Narodne Skupštine

Po odlasku iz Palate Srbija Lukašenko je došao na po protokolu predviđen sastanak u Dom Narodne Skupštine. Na ulazu ga je sačekao potpredsednik Narodne Skupštine Veroljub Arsić i još trojica potpredsednika mr Igor Bečić, Konstantin Arsenović i prof. Dr Vladimir Marinković jer je predsednica Maja Gojković odustvovala iz opravdanih razloga. Iza zatvorenih vrata predsednik Lukašenko, potpredsednici i poslanik Dragomir J. Karić koji je ujedno i predsednik poslaničke grupe prijateljstva Srbije i Belorusije razgovarli su. O čemu ne zna se jer Skupština Srbije do ovog trenutka nije izdala zvanično saopštenje. Sve vreme boravka Lukašenka u Skupštini poslanici su raspravljali o njegovoj poseti Beogradu i premijerovoj Berlinu.

Patrijarh Irinej odlikovao Lukašenka

Visokog gosta ispred patrijaršijskog dvora dočekao je episkop austrijsko-švajcarski Andrej. Sinod Srpske Pravoslavne Crkve na predlog patrijarha Irineja odlikovao je Aleksandra Grigorjeviča Lukašenka ordenom Svetog Save prvog stepena. Patrijarh srpski poručio je da nikada nećemo zaboraviti podršku Belorusije po pitanju Kosova i Metohije. Kako stoji u obrazloženju ovo visoko priznanje predsedniku Belorusije, uručuje se „za delatnu ljubav prema SPC srpskom narodu, naročito pokazanu njegovim istrajnim zalaganjem na očuvanju celovitosti države Srbije, kao i pružanjem neophodne humanitarne pomoći postradalima u Srbiji posle NATO bombardovanja 1999. godine, kao i u spasavanju ugroženih i pružanju neophodne im pomoći tokom ovogodišnjih katastrofalnih poplava“. Patrijarh je rekao i da je Lukašenko „osvedočeni prijatelj srpskog naroda“, te da je on imao „hrabrosti i čvrstu savest“ da kaže svetu da je bombardovanje Srbije bio čin protiv čoveka i protiv demokratije.

Uz svečano pojanje crkvenih velikodstojnika – Dostojan jesi Lukašenko je srpskom patrijarhu zahvalio na najvišem priznanju i poručio da ga ono avans koji ga podstiče da još više radi na „ujedinjenju naših bratskih pravoslavnih naroda“.

Predsednik Belorusije poklonio je patrijarhu izrezbarenu ikonu svete braće Kirila i Metodija, i poželeo mu dugo zdravlje i sreću, kao i svim njegovim saradnicima na odgovornom pravoslavnom delu.

Predsednik Lukašenko otputovao

Predsednik Republike Belorusije Aleksandar Grigorjevič Lukašenko, svojim predsedničkim avionom, vratio se u Minsk. Kao i kada je dolazio sa aerodroma „ Nikola Tesla“ ispratila ga je ista grupa ljudi. Ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Vladimirovič Makej, ambasadori: beloruski Vladimir Čušev i srpski Veljko Kovačević, narodni poslanik Dragomir J. Karić.Uz stisak ruke, zajedničke fotografije za dugo sećanje sa prijateljima i ljudima iz Protiv Terorističke Juedinice MUP-a Srbije koji su ga obezbeđivali tokom boravka, sa stepeništa aviona, predsednik Lukašenko dugo je mahao, kako je sam tokom posete više puta naglasio, svojoj braći u Srbiji.

Sa Lukašenkom u Belorusiju vratio se i njegov sin Nikolaj koji je tokom očevih zvaničnih razgovorima sa državnim rukovodstvom Srbije obilazio Beograd. Kako saznajemo posetio je Vojno Tehnički muzej kao i Zološki Vrt na Kalemegdanu. Prepun utisaka ocu Aleksandru saopštio je da je Beograd prekrasan a on lično jako srećan što ga je posetio.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime