Други дан посете председника Лукашенка Београду

0
2281

Председник Лукашенко код председника Николића

Председника Белорусије Александра Григорјевича Лукашенка уз највише државне почасти испред палате “ Србија “ дочекао је председник Томислав Николић. Николић је, прво са гостом разговарао иза затворених врата да би на заједничкој конференцији за новинаре истакао да је Лукашенко „велики пријатељ Србије“ и његов „лични пријатељ“, који је увек када је Србија била у невољи први притицао у помоћ, што се показало и у недавним поплавама.

Николић је рекао да Србија уме да цени помоћ Белорусије и да ће се за пријатељство увек одужити пријатељством. „Наше народе ништа не раздваја, могу само да буду спојени ако руководства прате њихове жеље а ви и ја пратимо жеље својих народа“, поручио је Николић и обећао да ће бити отклоњени „неспоразуми којих је било“.

Лукашенко је поручио да је Белорусија увек подржавала и да ће подржавати територијални интегритет Србије и да поздравља напоре српског руководства за нормализацију односа са Приштином.“Спремни смо да и даље развијамо пријатељске односе са Србијом. Српски народ ће увек за нас бити братски народ, а Белорусија ће увек бити раме уз раме са Србијом у свим тешким ситуацијама“, рекао је Лукашенко.

Лукашенко у Дому Народне Скупштине

По одласку из Палате Србија Лукашенко је дошао на по протоколу предвиђен састанак у Дом Народне Скупштине. На улазу га је сачекао потпредседник Народне Скупштине Верољуб Арсић и још тројица потпредседника мр Игор Бечић, Константин Арсеновић и проф. Др Владимир Маринковић јер је председница Маја Гојковић одуствовала из оправданих разлога. Иза затворених врата председник Лукашенко, потпредседници и посланик Драгомир Ј. Карић који је уједно и председник посланичке групе пријатељства Србије и Белорусије разговарли су. О чему не зна се јер Скупштина Србије до овог тренутка није издала званично саопштење. Све време боравка Лукашенка у Скупштини посланици су расправљали о његовој посети Београду и премијеровој Берлину.

Патријарх Иринеј одликовао Лукашенка

Високог госта испред патријаршијског двора дочекао је епископ аустријско-швајцарски Андреј. Синод Српске Православне Цркве на предлог патријарха Иринеја одликовао је Александра Григорјевича Лукашенка орденом Светог Саве првог степена. Патријарх српски поручио је да никада нећемо заборавити подршку Белорусије по питању Косова и Метохије. Како стоји у образложењу ово високо признање председнику Белорусије, уручује се „за делатну љубав према СПЦ српском народу, нарочито показану његовим истрајним залагањем на очувању целовитости државе Србије, као и пружањем неопходне хуманитарне помоћи пострадалима у Србији после НАТО бомбардовања 1999. године, као и у спасавању угрожених и пружању неопходне им помоћи током овогодишњих катастрофалних поплава“. Патријарх је рекао и да је Лукашенко „осведочени пријатељ српског народа“, те да је он имао „храбрости и чврсту савест“ да каже свету да је бомбардовање Србије био чин против човека и против демократије.

Уз свечано појање црквених великодстојника – Достојан јеси Лукашенко је српском патријарху захвалио на највишем признању и поручио да га оно аванс који га подстиче да још више ради на „уједињењу наших братских православних народа“.

Председник Белорусије поклонио је патријарху изрезбарену икону свете браће Кирила и Методија, и пожелео му дуго здравље и срећу, као и свим његовим сарадницима на одговорном православном делу.

Председник Лукашенко отпутовао

Председник Републике Белорусије Александар Григорјевич Лукашенко, својим председничким авионом, вратио се у Минск. Као и када је долазио са аеродрома „ Никола Тесла“ испратила га је иста група људи. Министар спољних послова Белорусије Владимир Владимирович Макеј, амбасадори: белоруски Владимир Чушев и српски Вељко Ковачевић, народни посланик Драгомир Ј. Карић.Уз стисак руке, заједничке фотографије за дуго сећање са пријатељима и људима из Против Терористичке Јуединице МУП-а Србије који су га обезбеђивали током боравка, са степеништа авиона, председник Лукашенко дуго је махао, како је сам током посете више пута нагласио, својој браћи у Србији.

Са Лукашенком у Белорусију вратио се и његов син Николај који је током очевих званичних разговорима са државним руководством Србије обилазио Београд. Како сазнајемо посетио је Војно Технички музеј као и Золошки Врт на Калемегдану. Препун утисака оцу Александру саопштио је да је Београд прекрасан а он лично јако срећан што га је посетио.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име