Druga sednica Odbora za Kosovo i Metohiju (VIDEO KARIĆ)

0
2101


Članovi Odbora za Kosovo i Metohiju su, na sednici od 17. oktobra, razmotrili Izveštaj o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju za period januar-jun 2016. godine, Informaciju o dijalogu Beograda i Prištine i obrazovali Radnu grupu Odbora.

Pre prelaska na rad, predsednik Odbora Milovan Drecun pročitao je pismo koje je Odboru uputio predsednik Srpske liste Slavko Simić.

Izveštaj o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju za period januar-jun 2016.godine predstavio je direktor Kancelarije Marko Đurić, upoznavši članove Odbora sa trenutnim stanjem na terenu na Kosovu i Metohiji. Đurić je obavestio Odbor da je njegovo uverenje da je separatizam na KiM ušao u novu, opasnu fazu, odnosno, u pokušaj oduzimanja srpske imovine. On je istakao da se u prištinskom parlamentu usvaja zakonski mozaik koji omogućava Albancima otimanje srpske imovine, i to sve mimo srpske zajednice, i uz ćutanje međunarodne zajednice koja treba da bude posrednik. Đurić je poručio da Srbija nije prihvatila da ćuti u vezi sa otimanjem Trepče, ali ni pred činjenicom da međunarodna zajednica i posrednici ćute. On je podsetio da je po pitanju Trepče na delu pokušaj otimanja državnog vlasništva, ali i vlasništva akcionara, a sve uz donošenje zakona kojima će se sva mineralna bogatstva konfiskovati i uz zaključivanje ugovora sa investitorima na srpskoj teritoriji, a bez tendera i konsultacija sa srpskim stanovništvom.

img_2858

„Nad proces dijaloga se zbog svega ovoga nadvio „crni oblak“, mi smo za dijalog, ali je jasno da i Priština i evropska zajednica to koriste kao platformu za nametanje svog stava o statusu Kosova. Odavde, iz Parlamenta im poručujemo da to neće proći i da ćemo se protiv toga boriti. Sa ovog mesta šaljem jasnu poruku sagovornicima u Briselu da Republika Srbija ima svoj pregovarački tim za pridruživanje EU i ministra za evropske integracije“, poručio je direktor Kancelarije za KiM, kritikujući uticaj prištinskih institucija na formiranje pregovaračkog okvira za Poglavlje 35.

Đurić je poručio da će Srbija nastaviti da pruža podršku svom narodu na KiM i nastaviti nepokolebljivu borbu za očuvanje KiM i pozvao sve političke aktere u Srbiji na jedinstvo po ovom pitanju.

img_2853

U raspravi koja je usledila govorilo se o utrošenom novcu i projektima koji su realizovani u izveštajnom periodu, merilima i pregovaračkom okviru za Poglavlje 35, odnosno, ko ih je usvojio i zašto poslanici nemaju tu informaciju, zamrzavanju mandata predstavnika Srpske liste u Prištini i kakve će to efekte imati u realnosti, projektu Sunčana dolina, situaciji na Brezovici, posetama narodnih poslanika KiM, stavu prema briselskim sporazumima i pregovorima, implentaciji dogovorenog u Briselu, nastupu direktora Kancelarije za KiM na sednici Odbora, o aktuelnosti, odnosno, neaktuelnosti Izveštaja o radu Kancelarije, o jedinstvu Srba po pitanju KiM, formiranju Zajednice srpskih opština, gašenju srpskih institucija na severu KiM, uzurpaciji srpske imovine, zabrani ulaska pojedinim narodnim poslanicima na KiM, održivom povratku Srba, infrastrukturnim projektima i sredstvima koja se daju opštinama na severu KiM. Takođe, u raspravi je ukazivano i na uslove života srpskog narodna, turističkim potencijalima na ovom prostoru, posebno u Velikoj Hoči, odnosu sa Raško-prizrenskom eparhijom Srpske pravoslavne crkve, prodaji srpskih imanja i iseljavanja, posebno sa sela i mogućnostima za razvoj preduzetništva.

Nakon rasprave članovi Odbora prihvatili su većinom glasova Izveštaj o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju za period januar-jun 2016.godine.

img_2866

Informaciju o dijalogu Beograda i Prištine izneo je Dragan Vladisavljević, v.d. direktora Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Prištinom, koji je predstavio, u tehničkom smislu, stanje i dinamiku dijaloga, a na osnovu ranije potpisanih tehničkih sporazuma.

Vladisavljević je izneo da je prethodni period karakterisao dijalog o tri grupe pitanja, i to suštinskim pitanjima, kao što su Zajednica srpskih opština i katastar, zatim pitanja implementacije dogovorenog, kao što su telekomunikacije, energetika, most, diplome, policija, pravosuđe, zvanične posete, i pitanja gde nije postignut nikakav sporazum zbog neslaganja Prištine, kao što su imovina, status imovine Srpske pravoslavne crkve i poštovanje ljudskih prava Srba na KiM.

Vladisavljević je detaljno informisao Odbor o svim ovim pitanjima, nakon čega su u raspravi članovi Odbora govorili o prekidanju dijaloga u Briselu, posebno sada kada Priština pokušava da otme srpsku imovinu, raspisivanju lokalnih izbora na KiM od strane Republike Srbije, osnivanju Zajednice srpskih opština, implementaciji onoga što je bitno albanskoj, a ne srpskoj strani, i drugo.

img_2856

Po okončanju rasprave Odbor je većinom glasova doneo više zaključaka, koje možete pročitati ovde.

U nastavku rada, članovi Odbora su većinom glasova prihvatili Predlog odluke o obrazovanju Radne grupe za prikupljanje činjenica i dokaza u rasvetljavanju zločina nad pripadnicima srpskog naroda i ostalih nacionalnih zajednica na Kosovu i Metohiji, na osnovu člana 27. i člana 44. Poslovnika Narodne skupštine, a radi kontinuiteta prikupljanja činjenica i dokaza, s obzirom da je Radna grupa postojala i u prethodnom sazivu Narodne skupštine.

Radna grupa će raditi u sledećem sastavu: predsedavajući mr Milovan Drecun, predsednik Odbora, i članovi Goran Bogdanović, član Odbora, Zvonimir Stević, član Odbora, Mirko Krlić, član Odbora, Zoran Radojičić, zamenik člana Odbora, Dragoljub Stanković, zamenik tužioca za ratne zločine Tužilaštva za ratne zločine, Momčilo Stevanović, načelnik Službe za otkrivanje ratnih zločina u Upravi kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova, Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica, Vesna Bošković, savetnik u Komisiji za nestala lica i Igor Popović, rukovodilac Grupe za pravosuđe, ljudska prava i imovinsko-pravna pitanja u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

Takođe, predsednik Odbora obavestio je članove da su, u periodu između dve sednice Odbora, primljene tri predstavke građana.

Sednici su prisustvovali predsednici srpskih opština sa teritorije Kosova i Metohije, politički savetnici pri Kancelariji UN u Beogradu i predstavnici delegacije EU u Srbiji.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora mr Milovan Drecun, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Zvonimir Stević, Božidar Delić, Miljan Damjanović, Snežana Paunović, Nemanja Šarović, Gordana Čomić, Miroljub Stanković, Boško Obradović, Zoran Radojičić, Slaviša Ristić, dr Sanda Rašković Ivić, Goran Bogdanović, Mirko Krlić, Miodrag Linta, Aleksandar Marković, Vladimir Petković, Milovan Krivokapić, Marko Blagojević, Sonja Vlahović, Dragomir Karić i Tanja Tomašević Damnjanović.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime