Адвокат Милорад Пањевић: Богољуб је у свим државама слободан човек

0
2771

У вези са медијским објавама о сусрету председника Републике господина Томислава Николића са Богољубом Карићем, против кога се води истрага пред Тужилаштвом за организовани криминал, а ради ваљаног информисања јавности желимо да вас упознамо са следећим чињеницама:

22-2016_04_04-14_18_04-utcПредмет истраге против Богољуба Карића која се води пред Тужилаштвом за организовани криминал је питање вредности опреме која је пре 22 године унесена у прво предузеће мобилне телефоније у овом делу света, што би евентуално могло да буде предмет неког грађанског поступка, али исти никада нико није покренуо. Због тога је Тужилаштво морало да прикупља доказе који се односе на прошли век, од којих се велики део налази у иностранству, да испита бројне сведоке и спроведе сложена вештачења, што је неминовно утицало на време трајање истраге.

За све то време Богољуб Карић је у свим државама света слободан човек, јер је Генерални секретаријат Међународне криминалистичке полиције Интерпол укинуо међународну потерницу коју су против њега расписали домаћи органи. То значи да је Интерпол у складу са својим правилницима закључио да дело за које се терети Богољуб Карић није кривично дело и да је у питању политички прогон. Исти став о том кривичном поступку изразили су Стејт департмент и Европски Парламент. Европски парламент је у резолуцијама које је донео у поступку придруживања Србији ЕУ указао да се кривично законодавство у Србији злоупотребљава ради обрачуна са политичким противницима и уцењивања пословних људи, због чега је захтевао да се фамозни члан 359 Кривичног законика – злоупотреба службеног положаја престане примењивати на одговорна лица у приватним предузећима, што је ова власт учинила изменама Кривичног законика. Европсkи парламент је нарочито захтевао да се обуставе кривични поступци против власника страних предузећа ван Србије и одговорних лица у тим предузећима, као што је Богољуб Карић. Отварањем поглаваља 23 и 24 примена резолуција Европског парламента постала је обавезујућа.

Бројни политичари, угледне јавне личности и струковна удружења су осудили политички мотивисани прогон Богољуба Карића и поступке тадашње власти која је без иједне судске одлуке, уз помоћ бригаде до зуба наоружане полиције и цивила у фантомкама насилно ликвидирала све компаније породице Карић у Србији, међу којима су прва приватна телвизија БК Телевизија, прва приватна банка у Србији Астра банка, прво приватно осигуравајуе друштво Европа осигурање, компанија Астра симит и друге.

Због тога су права питање за све независне медије: Ко стоји иза неоснованог, политички мотивисаног кривичног прогона Богољуба Карића и због чега се тај поступак не обуставља у складу са резолуцијама Европског парламента? Због чега противно захтевима Европског парламента још увек није скинута ознака државне тајне са документације о приватизцији Мобтела и ко се из врха тадашње власти штити скривањем тих података од јавности?

адвокат Милорад Пањевић

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име