Advokat Milorad Panjević: Bogoljub je u svim državama slobodan čovek

0
2700

U vezi sa medijskim objavama o susretu predsednika Republike gospodina Tomislava Nikolića sa Bogoljubom Karićem, protiv koga se vodi istraga pred Tužilaštvom za organizovani kriminal, a radi valjanog informisanja javnosti želimo da vas upoznamo sa sledećim činjenicama:

22-2016_04_04-14_18_04-utcPredmet istrage protiv Bogoljuba Karića koja se vodi pred Tužilaštvom za organizovani kriminal je pitanje vrednosti opreme koja je pre 22 godine unesena u prvo preduzeće mobilne telefonije u ovom delu sveta, što bi eventualno moglo da bude predmet nekog građanskog postupka, ali isti nikada niko nije pokrenuo. Zbog toga je Tužilaštvo moralo da prikuplja dokaze koji se odnose na prošli vek, od kojih se veliki deo nalazi u inostranstvu, da ispita brojne svedoke i sprovede složena veštačenja, što je neminovno uticalo na vreme trajanje istrage.

Za sve to vreme Bogoljub Karić je u svim državama sveta slobodan čovek, jer je Generalni sekretarijat Međunarodne kriminalističke policije Interpol ukinuo međunarodnu poternicu koju su protiv njega raspisali domaći organi. To znači da je Interpol u skladu sa svojim pravilnicima zaključio da delo za koje se tereti Bogoljub Karić nije krivično delo i da je u pitanju politički progon. Isti stav o tom krivičnom postupku izrazili su Stejt department i Evropski Parlament. Evropski parlament je u rezolucijama koje je doneo u postupku pridruživanja Srbiji EU ukazao da se krivično zakonodavstvo u Srbiji zloupotrebljava radi obračuna sa političkim protivnicima i ucenjivanja poslovnih ljudi, zbog čega je zahtevao da se famozni član 359 Krivičnog zakonika – zloupotreba službenog položaja prestane primenjivati na odgovorna lica u privatnim preduzećima, što je ova vlast učinila izmenama Krivičnog zakonika. Evropski parlament je naročito zahtevao da se obustave krivični postupci protiv vlasnika stranih preduzeća van Srbije i odgovornih lica u tim preduzećima, kao što je Bogoljub Karić. Otvaranjem poglavalja 23 i 24 primena rezolucija Evropskog parlamenta postala je obavezujuća.

Brojni političari, ugledne javne ličnosti i strukovna udruženja su osudili politički motivisani progon Bogoljuba Karića i postupke tadašnje vlasti koja je bez ijedne sudske odluke, uz pomoć brigade do zuba naoružane policije i civila u fantomkama nasilno likvidirala sve kompanije porodice Karić u Srbiji, među kojima su prva privatna telvizija BK Televizija, prva privatna banka u Srbiji Astra banka, prvo privatno osiguravajue društvo Evropa osiguranje, kompanija Astra simit i druge.

Zbog toga su prava pitanje za sve nezavisne medije: Ko stoji iza neosnovanog, politički motivisanog krivičnog progona Bogoljuba Karića i zbog čega se taj postupak ne obustavlja u skladu sa rezolucijama Evropskog parlamenta? Zbog čega protivno zahtevima Evropskog parlamenta još uvek nije skinuta oznaka državne tajne sa dokumentacije o privatizciji Mobtela i ko se iz vrha tadašnje vlasti štiti skrivanjem tih podataka od javnosti?

advokat Milorad Panjević

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime