Dragomir Karić: Bogoljub je žrtva satanizacije i medijskog linča (INTERVJU ZA NOVOSADSKI DNEVNIK)

0
2032

– Bogoljub Karić je podsetio srpsku javnost u nedavnom razgovoru na TV „Pink”, uživo iz Moskve, da je do njegovog progona bilo 87.000 negativnih naslova u srpskim medijima i verbalnih nagađanja, na čemu su građene i takozvane optužnice. To nije samo politički progon, već pokušaj satanizacije i medijskog linča koji nije doživeo čak nijedan ratni zločinac svetskih razmera posle Drugog svetskog rata – kaže u razgovoru za „Dnevnik“ brat nekada prvog čoveka „BK grupe“ Dragomir Karić, narodni poslanik Pokreta „Snaga Srbije”, odgovarajući na pitanje ima li argumente za tezu da je Bogoljub Karić žrtva progona.

Na pitanje postoji li šansa da porodica Karić ponovo bude na okupu u Srbiji odgovara:
– Ako mislite na optužbe već zaboravljene vlasti, koje nikada nisu dobile i pravnu osnovu, onda je moj odgovor – verujem da u menjanju Srbije – što je namera ove vlasti – takva pravna nesigurnost i proizvoljnost pripada prošlosti. I uveren sam u to da ćemo se uskoro opet svi slobodno kretati Srbijom. Naše kuće, naša ognjišta su ovde. Niko ih ne može ugasiti, ali mi smo svi visoko kotirani i učestvujemo u svetskom biznisu i posao nas primorava na to da svako od nas mesecima ili godinama ne bude u Srbiji.

* Kakve su šanse da Tužilaštvo ukine optužnicu protiv Bogoljuba Karića?
– Ne bih spekulisao time. I ne mislim da to zavisi od nekog iz vlasti, već od vremena kada će naš pravni sistem zaživeti po evropskim merilima.

* Velimir Ilić kaže da je ključnu ulogu u finansijskom progonu vašeg brata imao Mlađan Dinkić, slažete li se s njim?

– Ne samo Dinkić. Više je njih iz samog vrha tadašnje vlasti uništavalo banke i sve ono što je činilo Srbiju srednje razvijenom zemljom, pa samim tim i sve što smo stvarali mi preko naše „BK grupe”. Ne čini li vam se da je uputnije da to objasni neutralni, tadašnji ministar a ne neko iz porodice Karić?

* Da li je PSS imao obećanje koalicionih partnera da će vaš brat moći da dođe u Srbiju i da će poternica za njim biti ukinuta?

DSC01094– PSS nije ulazio u koaliciju sa SNS-om da bi o tome razgovarao. Nacionalni i politički ciljevi su nam bili slični, kao i to što smo procenili da bismo mogli dati značajan doprinos u krajnjem rezultatu koji je postignut na tim izborima. Ne može se reći da tome nije doprinela Bogoljubova harizma s predsedničkih izbora, na kojima je i sam učestvovao dok nije bio prognan. Uostalom, sada je hit ne samo Bogoljubovo pojavljivanje u „živom dijalogu sa Srbijom na TV ’Pink’“ već njegovo pokazivanje „zelene salate“, koja je simbol do koje mere još nismo kadri da iskoristimo svoje prirodne resurse, pogotovo u agraru, da bi Srbija brže izašla iz krize.

* Za koje projekte je porodica Karić zainteresovana u Srbiji i kolika ulaganja planirate?

– Ima ih više. A projekat „Tesla grad”, koji može biti površine od milion do tri miliona kvadrata, zavisno od položaja lokacije, već je prezentovan i u Vladi Srbije i u gradu Beogradu i svuda je dobio visoke ocene. Jer, taj projekat je ne samo grandiozan po izgledu već pokreće građevinsku idnustriju koja je, zapravo, lokomotiva što pokreće i izvlači svaku privredu iz krize.

* Šta je od vaših nekadašnjih firmi u Srbiji ostalo u funkciji, a šta ćete, eventualno, tražiti da vam bude vraćeno?

– Od firmi ništa. „Mobtel” je otet, Astra banka je dobila sve sudske presude u svoju korist, ali ne i licencu NBS-a da nastavi rad, iako i danas nije okončan stečaj jer banka nikome ne duguje, a ima i gotov novac na računu, koji se troši ko zna na šta sve. BK TV je takođe zakonski dobila spor, ali joj je rečeno da više nema slobodnih nacionalnih frekvencija, a oprema je razgrabljena ili zastarela. Ostala nam je Fondacija, čiji su laureati najpoznatiji ljudi iz Srbije i sveta, a među njima i predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin.

* Da li ste s premijerom razgovarali o mogućnosti da se uključite u projekat „Beograd na vodi“?

– Kada taj odličan i Beogradu potreban projekat bude operativan, onda ima smisla razgovarati o konkretnoj saradnji. Svojevremeno sam Skupštini ponudio da preuzmemo železničku stanicu „Prokop” i makar smo probudili one koji su „zaboravili“ da stoji neiskorišćen kuvajtski kredit.

* Približavaju se pokrajinski izbori, imate li plan za Vojvodinu s kojim ćete izaći pred birače?

– Pokret „Snaga Srbije – BK” oduvek je imao dobru, rekao bih, u nekim mestima i snažnu bazu. I dosta odbornika. U jednom periodu smo bili i u Pokrajinskoj vladi – imali smo potpredsednika Izvršnog veća, nekoliko pokrajinskih sekretara i zamenika. U jednoj opštini i predsednika. Govorim to zbog toga što i danas naši opštinski odbori, koji postoje u gotovo svim opštinama, dobro sarađuju sa SNS-om i bićemo još snažniji kada počne kampanja.

* Predsednik ste poslaničke grupe prijateljstva s Belorusijom. Kakva je perspektiva saradnje Srbije s tom zemljom?

– Uz funkciju koju ste naveli, ja sam i počasni konzul Belorusije i predstavnik Trgovinsko-industrijske komore Belorusije u Srbiji. Mogućnosti su u pravom zančenju tog pojma – neograničene. Pogotovo u nekim oblastima, kao što je recimo industrija traktora. Neke stvari su bile dovedene do samog kraja, kao saradnja s „Prvom petoletkom” u Trsteniku, koja bi s Belorusima mogla proizvoditi hidraulične sklopove, koje smo svojevremeno radili i za američki „Boing”. Ali, to je, nažalost, zaustavio naš bivši ministar privrede Saša Radulović.

Svetlana Stanković

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime