Драгомир Карић: Богољуб је жртва сатанизације и медијског линча (ИНТЕРВЈУ ЗА НОВОСАДСКИ ДНЕВНИК)

0
2081

– Богољуб Карић је подсетио српску јавност у недавном разговору на ТВ „Пинк”, уживо из Москве, да је до његовог прогона било 87.000 негативних наслова у српским медијима и вербалних нагађања, на чему су грађене и такозване оптужнице. То није само политички прогон, већ покушај сатанизације и медијског линча који није доживео чак ниједан ратни злочинац светских размера после Другог светског рата – каже у разговору за „Дневник“ брат некада првог човека „БК групе“ Драгомир Карић, народни посланик Покрета „Снага Србије”, одговарајући на питање има ли аргументе за тезу да је Богољуб Карић жртва прогона.

На питање постоји ли шанса да породица Карић поново буде на окупу у Србији одговара:
– Ако мислите на оптужбе већ заборављене власти, које никада нису добиле и правну основу, онда је мој одговор – верујем да у мењању Србије – што је намера ове власти – таква правна несигурност и произвољност припада прошлости. И уверен сам у то да ћемо се ускоро опет сви слободно кретати Србијом. Наше куће, наша огњишта су овде. Нико их не може угасити, али ми смо сви високо котирани и учествујемо у светском бизнису и посао нас приморава на то да свако од нас месецима или годинама не буде у Србији.

* Какве су шансе да Тужилаштво укине оптужницу против Богољуба Карића?
– Не бих спекулисао тиме. И не мислим да то зависи од неког из власти, већ од времена када ће наш правни систем заживети по европским мерилима.

* Велимир Илић каже да је кључну улогу у финансијском прогону вашег брата имао Млађан Динкић, слажете ли се с њим?

– Не само Динкић. Више је њих из самог врха тадашње власти уништавало банке и све оно што је чинило Србију средње развијеном земљом, па самим тим и све што смо стварали ми преко наше „БК групе”. Не чини ли вам се да је упутније да то објасни неутрални, тадашњи министар а не неко из породице Карић?

* Да ли је ПСС имао обећање коалиционих партнера да ће ваш брат моћи да дође у Србију и да ће потерница за њим бити укинута?

DSC01094– ПСС није улазио у коалицију са СНС-ом да би о томе разговарао. Национални и политички циљеви су нам били слични, као и то што смо проценили да бисмо могли дати значајан допринос у крајњем резултату који је постигнут на тим изборима. Не може се рећи да томе није допринела Богољубова харизма с председничких избора, на којима је и сам учествовао док није био прогнан. Уосталом, сада је хит не само Богољубово појављивање у „живом дијалогу са Србијом на ТВ ’Пинк’“ већ његово показивање „зелене салате“, која је симбол до које мере још нисмо кадри да искористимо своје природне ресурсе, поготово у аграру, да би Србија брже изашла из кризе.

* За које пројекте је породица Карић заинтересована у Србији и колика улагања планирате?

– Има их више. А пројекат „Тесла град”, који може бити површине од милион до три милиона квадрата, зависно од положаја локације, већ је презентован и у Влади Србије и у граду Београду и свуда је добио високе оцене. Јер, тај пројекат је не само грандиозан по изгледу већ покреће грађевинску иднустрију која је, заправо, локомотива што покреће и извлачи сваку привреду из кризе.

* Шта је од ваших некадашњих фирми у Србији остало у функцији, а шта ћете, евентуално, тражити да вам буде враћено?

– Од фирми ништа. „Мобтел” је отет, Астра банка је добила све судске пресуде у своју корист, али не и лиценцу НБС-а да настави рад, иако и данас није окончан стечај јер банка никоме не дугује, а има и готов новац на рачуну, који се троши ко зна на шта све. БК ТВ је такође законски добила спор, али јој је речено да више нема слободних националних фреквенција, а опрема је разграбљена или застарела. Остала нам је Фондација, чији су лауреати најпознатији људи из Србије и света, а међу њима и председник Русије Владимир Владимирович Путин.

* Да ли сте с премијером разговарали о могућности да се укључите у пројекат „Београд на води“?

– Када тај одличан и Београду потребан пројекат буде оперативан, онда има смисла разговарати о конкретној сарадњи. Својевремено сам Скупштини понудио да преузмемо железничку станицу „Прокоп” и макар смо пробудили оне који су „заборавили“ да стоји неискоришћен кувајтски кредит.

* Приближавају се покрајински избори, имате ли план за Војводину с којим ћете изаћи пред бираче?

– Покрет „Снага Србије – БК” одувек је имао добру, рекао бих, у неким местима и снажну базу. И доста одборника. У једном периоду смо били и у Покрајинској влади – имали смо потпредседника Извршног већа, неколико покрајинских секретара и заменика. У једној општини и председника. Говорим то због тога што и данас наши општински одбори, који постоје у готово свим општинама, добро сарађују са СНС-ом и бићемо још снажнији када почне кампања.

* Председник сте посланичке групе пријатељства с Белорусијом. Каква је перспектива сарадње Србије с том земљом?

– Уз функцију коју сте навели, ја сам и почасни конзул Белорусије и представник Трговинско-индустријске коморе Белорусије у Србији. Могућности су у правом занчењу тог појма – неограничене. Поготово у неким областима, као што је рецимо индустрија трактора. Неке ствари су биле доведене до самог краја, као сарадња с „Првом петолетком” у Трстенику, која би с Белорусима могла производити хидрауличне склопове, које смо својевремено радили и за амерички „Боинг”. Али, то је, нажалост, зауставио наш бивши министар привреде Саша Радуловић.

Светлана Станковић

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име