Dragomir J. Karić: Pomirenje s Amerikancima rešava sve naše probleme s Albancima!

0
2704

Albanci mi kažu: „Mi se širimo onoliko koliko nam vi dozvoljavate, pa ako treba i do Beograda“. Ali svi znamo da sve zavisi od velikih sila, pre svega SAD

Gostujući u Jutarnjem programu TV Hepi Dragomir J. Karić, narodni poslanik i zamenik predsednika Pokreta SNAGA SRBIJE – Bogoljub Karić, govorio je o srži problema u odnosima između Srba i Albanca i mogućem rešenju godinama nagomilanih razmirica.

Na konstataciju Milomira Marića da često potcenjujemo i da ne razumemo Albance, te da mu je svojevremeno Koča Popović rekao u šali: „Jedva smo ih ubedili da budu Jugosloveni, a da ih ubedimo da budu Srbi to je nemoguće“, Dragomir J. Karić je rekao da je problem uvek bio u tome što jedan dobar deo Albanaca nije osećao Jugoslaviju kao svoju državu.

– Imam mnogo, mnogo prijatelja Albanaca i uvek sam bio korektan, merim svaku moju reč. Želim da prijatelje tom svojom ljubavlju inspirišem da zaboravimo ono loše što je bilo i da se okrenemo boljoj budućnosti. Nikad niko nije tražio od Alabanaca da budu Srbi. To je nemoguće i nerealno – naglasio je Dragomir J. Karić.

On je potom dao i obrazloženje:

– Albanci su autohtoni narod, narod koji je u tri religije. Kod nas je bilo pravilo da je Srbin samo onaj ko je pravoslavne vere i to je greška. Srbin je svako ko se oseća kao Srbin. Verujem u mogućnost zajedničkog života Srba i Albanaca. Oni mi kažu: „Mi se širimo onoliko koliko nam vi dozvoljavate, pa ako treba i do Beograda“. Ali svi znamo da sve zavisi od velikih sila, pre svega SAD.

Dragomir J. Karić se osvrnuo i na pregovore s Prištinom.

– Iskreno se divim predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, samo mogu da zamislim kakve teške razgovore vodi. To ovi koji ga kritikuju ne znaju. Sećam se kad su prvi put sastali Edita Tahiri i Borko Stefanović u Briselu. Borko ju je onako simpatično pitao: „Na kojem ćemo jeziku da razgovaramo?“, a Edita je rekla: „Na čistom srpskom ako vi znate da na albanskom kažete bar dobar dan”. Ali naši ljudi to ne zanju. Albanci jesu teški pregovarači, pogotovo što nisu oni pregovarači… Hardinaj je kod tebe Mariću u emisiji rekao: „Našu spoljnu politiku ne vodimo mi, vodi je Amerika“. Moj prijatelj Pacoli je valjda tu da sprovede ono što Amerika kaže. Ima velike istine u onome kad kažu da Srbija treba da se pomiri sa Amerikancima i da neće imati više nikakvih problema s Albancima.

 

Ističe da su Srbi i Albanci vekovima na ovim prostorima.

– Niko nikog ne može da promeni za nekog drugog suseda! Stoga se ne slažem s mnogim političarima i analitičarima da su Kosovo i Metohija Srbima kamen oko vrata. Mi možemo zajedno napred i to ćemo svima pokazati. Postoji samo jedan jedini uslov – a to je da nam što manje pomažu oni koji žele večiti neprekidni konflikt na ovim našim prostorima – zaključio je Dragomir J. Karić.

 

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime