Драгомир Ј. Карић: Помирење с Американцима решава све наше проблеме с Албанцима!

0
2699

Албанци ми кажу: „Ми се ширимо онолико колико нам ви дозвољавате, па ако треба и до Београда“. Али сви знамо да све зависи од великих сила, пре свега САД

Гостујући у Јутарњем програму ТВ Хепи Драгомир Ј. Карић, народни посланик и заменик председника Покрета СНАГА СРБИЈЕ – Богољуб Карић, говорио је о сржи проблема у односима између Срба и Албанца и могућем решењу годинама нагомиланих размирица.

На констатацију Миломира Марића да често потцењујемо и да не разумемо Албанце, те да му је својевремено Коча Поповић рекао у шали: „Једва смо их убедили да буду Југословени, а да их убедимо да буду Срби то је немогуће“, Драгомир Ј. Карић је рекао да је проблем увек био у томе што један добар део Албанаца није осећао Југославију као своју државу.

– Имам много, много пријатеља Албанаца и увек сам био коректан, мерим сваку моју реч. Желим да пријатеље том својом љубављу инспиришем да заборавимо оно лоше што је било и да се окренемо бољој будућности. Никад нико није тражио од Алабанаца да буду Срби. То је немогуће и нереално – нагласио је Драгомир Ј. Карић.

Он је потом дао и образложење:

– Албанци су аутохтони народ, народ који је у три религије. Код нас је било правило да је Србин само онај ко је православне вере и то је грешка. Србин је свако ко се осећа као Србин. Верујем у могућност заједничког живота Срба и Албанаца. Они ми кажу: „Ми се ширимо онолико колико нам ви дозвољавате, па ако треба и до Београда“. Али сви знамо да све зависи од великих сила, пре свега САД.

Драгомир Ј. Карић се осврнуо и на преговоре с Приштином.

– Искрено се дивим председнику Србије Александру Вучићу, само могу да замислим какве тешке разговоре води. То ови који га критикују не знају. Сећам се кад су први пут састали Едита Тахири и Борко Стефановић у Бриселу. Борко ју је онако симпатично питао: „На којем ћемо језику да разговарамо?“, а Едита је рекла: „На чистом српском ако ви знате да на албанском кажете бар добар дан”. Али наши људи то не зању. Албанци јесу тешки преговарачи, поготово што нису они преговарачи… Хардинај је код тебе Марићу у емисији рекао: „Нашу спољну политику не водимо ми, води је Америка“. Мој пријатељ Пацоли је ваљда ту да спроведе оно што Америка каже. Има велике истине у ономе кад кажу да Србија треба да се помири са Американцима и да неће имати више никаквих проблема с Албанцима.

 

Истиче да су Срби и Албанци вековима на овим просторима.

– Нико никог не може да промени за неког другог суседа! Стога се не слажем с многим политичарима и аналитичарима да су Косово и Метохија Србима камен око врата. Ми можемо заједно напред и то ћемо свима показати. Постоји само један једини услов – а то је да нам што мање помажу они који желе вечити непрекидни конфликт на овим нашим просторима – закључио је Драгомир Ј. Карић.

 

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име