Dan državnosti proslavljen i u predšedništvu

0
2476

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić , povodom 15. februara, Dana državnosti, upriličio je prijem za visoke zvanice sa koga je poručio da u Srbiji svi treba da budu jedinstveni i da učine sve što mogu radi opstanka i napretka svog naroda.

Nikolić je, obraćajući se zvanicama, upozorio da danas, kao i u prošlosti „duvaju jaki vetrovi koji teže da slome ono što im se nalazi na putu“ i poručio da je zato potrebno jedinstvo, mudrost i da, odgovornim i promišljenim potezima „stavimo u pogon stvaranje novih vrednosti“.

Prema Nikolićevim rečima, danas je teško na drugi delikatniji način, ali treba da učinimo sve sto možemo radi opstanka i napretka svog naroda.

Navodeći da se na Sretenje s ponosom sećamo istorijskih događaja koji su ključni za obnavljanje srpske državnosti, Nikolić je naglasio da tokom viševekovnog ropstva, gde je jedino pitanje bilo opstanak, srpski narod nije mogao da ostvari veći opšteistorijski ili evropski uticaj velikim kulturnim i državnim delima, ali je uprkos viševekovnom ugnjetavanju širom Balkana, u velikoj meri očuvao svoj nacionalni identitet, baštinu jezik i kulturu.

I u srednjem veku, kada mnogi nisu postojali, podsetio je Nikolić, naš narod je postavljao sebi visoke ciljeve i težio uzvišenim idelaima.

„Srpski velikaši gradili su kulturne spomenike i verske građevine, prihvatali su, ali i postavljali evropske standarda svoje eopohe. Kulturni i materijalni razvoj Srbije zaustavljen je dolaskom Turske“, podsetio je predsednik Nikolić i dodao da je i ta okupacija morala da prestane.

Prijemu su prisustvovali brojni ambasadori, kao i drugi predstavnici političkog i javnog života u Srbiji, vojske, policije, crkvenih zajednica…

Nakon čestitanja Dana državnosti i pozdravnog govora upriličen je koktel za zvanice.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime