Дан државности прослављен и у предшедништву

0
2452

Председник Србије Томислав Николић , поводом 15. фебруара, Дана државности, уприличио је пријем за високе званице са кога је поручио да у Србији сви треба да буду јединствени и да учине све што могу ради опстанка и напретка свог народа.

Николић је, обраћајући се званицама, упозорио да данас, као и у прошлости „дувају јаки ветрови који теже да сломе оно што им се налази на путу“ и поручио да је зато потребно јединство, мудрост и да, одговорним и промишљеним потезима „ставимо у погон стварање нових вредности“.

Према Николићевим речима, данас је тешко на други деликатнији начин, али треба да учинимо све сто можемо ради опстанка и напретка свог народа.

Наводећи да се на Сретење с поносом сећамо историјских догађаја који су кључни за обнављање српске државности, Николић је нагласио да током вишевековног ропства, где је једино питање било опстанак, српски народ није могао да оствари већи општеисторијски или европски утицај великим културним и државним делима, али је упркос вишевековном угњетавању широм Балкана, у великој мери очувао свој национални идентитет, баштину језик и културу.

И у средњем веку, када многи нису постојали, подсетио је Николић, наш народ је постављао себи високе циљеве и тежио узвишеним иделаима.

„Српски великаши градили су културне споменике и верске грађевине, прихватали су, али и постављали европске стандарда своје еопохе. Културни и материјални развој Србије заустављен је доласком Турске“, подсетио је председник Николић и додао да је и та окупација морала да престане.

Пријему су присуствовали бројни амбасадори, као и други представници политичког и јавног живота у Србији, војске, полиције, црквених заједница…

Након честитања Дана државности и поздравног говора уприличен је коктел за званице.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име