D. Karić: Ulazak Srbije na tržište Belorusije znači i ulazak na evroazijsko ekonomsko tržište

0
2605

Govorimo o rezultatima dvodnevne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića i delegacije Srbije Belorusiji. Ocenjeno je da bi trgovinska razmena trebalo da bude veća od trenutnih 143 miliona dolara, a Dragomir Karić predsednik Parlamentarne grupe prijateljstva Srbije i Belorusije kaže, da su brojne Beloruske zainteresovane za ulaganja u Srbiju. On je bio i član srpske delegacije.

Dragomir Karić počasni konzul Belorusije u Srbiji, izjavio je za novosti dana Radio Beograda I, da je poseta srpske delegacije koju je predvodio predsednik Aleksandar Vučić bila značajna, ne samo zbog olimpijskih i evropskih igara, nego i zbog časti koja je ukazana srpskoj delegaciji.

Razgovori koji su počeli su bili vrlo korisni za obe države i za Srbiju i za Belorusiju, ako se ima uvidu da je nekada razmena pre samo nekih 7 godina između Belorusije i Srbije bila 4 miliona, da jeto sada blizu 500 miliona dolara onda to sve govori. Pokrenuti su mnogi razgovori za mnoge nove projekte, za ulaganja, istaknuto je da vrlo uspešno u Belorusiji radi 20 srpskih kompanija. Normalno lider među njima je kompanija BK group, istaknuto je i da beloruske kompanije koje su zainteresovane za investiranje i privatizaciju nekih neprivatizovanih kompanija u Srbiji su dobrodošle.

Dragomir Karić kaže, da je saradnja između Srbije i Belorusije moguća i u oblasti kulture, religioznog turizma i mnogim drugim oblastima.

Razgovarano je i o mnogim velikim projektima koji mogu da se zajednički rade kao to je Afrika,Azija. U vrlo visokom izvoznom pravcu je vojno tehnička saradnja, gde je istaknuta nedavnaposeta ministra odbrane Belorusije kojeg je primio naš predsednik Aleksandar Vučić. Normalno kako je istakao Aleksandar Lukašenko svi biznismeni iz Srbije su dobrodošli.

Prema Karićevim rečima ulazak Srbije na tržište Belorusije znači i ulazak na evroazijsko ekonomsko tržište.

Gde praktično trgujete sa Belorusijom, Rusijom, Kazahtanom, Kirgistanom, Jermenijom, uskoro ćese tom savezu pridružiti i druge države. Iz Belorusije su sretni za svoje traktore, trolejbuse, autobuse, svu svoju robu koju plasiramo na srpsko tržište oni u stvari praktično to rade ne smo za Srbiju, tu su obuhvaćene i druge republike bivše Jugoslavije, posebno Republika Srpska gde smoimali prilike da sretnemo gospodina Dodika, predsednika Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Dragomir Karić je najavio uzvratnu posetu predsednika Belorusije Lukašenka Srbiji krajem septembra ili početkom oktobra. Pre nje bi prema Karićevim rečima trebalo da se pripremi niznovih sporazuma ekonomske i druge saradnje

Beloruski domaćini su učinili sve da pokažu poštovanje prema teritorijalnom integritetu Srbije,rekao je predsednik Aleksandar Vučić ali dodaje da je izostanak sa svečanosti bila njegova dužnost.

– Svemu drugom sam prisustvovao Lukašenko je bio toliko fer, toliko je bio korektan. On je vodioračuna o tim zastavama. Naravno da nije Karić kriv za zastavu, niti je to njegov objekat on je samo to gradio, ali su oni vodili računa gde god su mogli, gde god nije bila inspekcija Međunarodnog olimpijskog komiteta, tu nije bilo nikakvog Kosova. Tačiju nisu dali da uđe u ložu nego su ga smestili ne znam ni ja gde u potpalublje. Ljudi su vodili računa o nama na svaki način. Žao mi ješto sam možda razočarao beloruskog domaćina, nisam imao izbora.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime